2

povratak na početnu stranicu...statistika pristupa:

zadnja promjena:
02.11.2006.

utemeljeno:
2.4.2002.

koNTakT:
KONTAKT
urednik
gornjastubica

webmaster

GENIUS!

webMAstEri:WWW.ZAGORJE.HR

OROSLAVJE

MARIJA BISTRICA

KLANJEC

zagorjepublic

Radio Stubica

VREMENSKA
PROGNOZA

TISAK
Večernji list
 
Vjesnik
Novi List
Slobodna Dalmacija

Glas Slavonije
 Feral Tribune
 Nacional


TV PROGRAM
HRT

TV NOVA
POP TV
KANAL A

INFORMATIKA
Bug
Vidi
  PC Chip

OSTALO
Klik
Monitor
Online
Corner 
Narodne novine

  

ENGLISH - DEUTSCH - FRENCH
četvrtak, 02.11.2006.

- NAPOMENA surferima - na glavni izbornik stranica - rubrike lijevo - klikajte uvijek s naslovnice, ne sa podlinka, znači nakon otvaranja podstranice uvijek se vraćajte na naslovnu stranicu! MOLIMO USTANOVE, UDRUGE, POJEDINCE, POLITIČKE STRANKE i druge ljude dobre volje iz Gornje Stubice - da dojavljuju osvojim aktivnostima - i najave i izvještaje sa (završenih) događanja! I Vama je u interesu da se čuje za vas, prate nas i van granica Hrvatske!

* PROMOCIJA KNJIGE "Stara zelinska kuharica" - u petak, 3.11, u 19 sati u Dvorcu Oršić, u Gornjoj Stubici saznajte kako se nekada kuhalo u seoskom, a kako u gradskom domaćinstvu; kakav je okus imala hrana kada se kuhinja zasnivala na onome što je hranjeno u dvorištu i uzgojeno na polju. Kako je bilo kada su se obavezno spremala sva tri obroka i kako je na blagdane zanosno mirisao dom! Knjigu je objavila Matica Hrvatska, ogranak Sveti Ivan Zelina. Na promociji najavljuju kušanje jela spremljenih prema starim recepturama, degustaciju vina Udruge vinara Peharček-Stubica i glazbu vrsnih tamburaša!

* IZLOŽBA U GALERIJI LIPA - u subotu, 4.11.
u Galeriji Lipa, je od 19 sati otvorenje izložbe radova udruge "Likovna kolonija Pihači"

ponedjeljak, 30.10.2006.

* ĐAKON DUBRAVKO - U subotu, 28.10.2006. Dubravko Škrlin Hren je u 17 sati u Patrijarhalnoj bazilici Svetog Ivana Lateranskog u Rimu zaređen za đakona. Pontifikalnu svetu misu predvodio papin vikar za rimsku biskupiju, uzoriti gospodin kardinal Camillo Ruini.
U Crkvi sv. Jurja u Gornjoj Stubici možete (za 5 kuna) kupiti GORNJOSTUBIČKI KATOLIČKI KALENDAR gdje je u gornjem dijelu fotografija Kapele sv. Križa u Hižakovcu čije će svečano otvorenje biti 9.9.2007. u 11 sati, te fotografija
Dubravka Škrlin Hrena sa tekstom: rođen 12.12.1978. u Zaboku, kršten 20.1.1979. u Gornjoj Stubici, za đakona zaređen 28.10. 2006. u Rimu, sv. svećenički red prima 23.6.2007. u Zagrebu, a MLADU MISU slavi 8.7.2007. u Gornjoj Stubici! ČESTITAMO DUBRAVKU, čestitamo vlč. Ivanu Špoljaru, te svim župljanima koji se ponose svojim Dubravkom - te ne bi slučajno čak 6 autobusa (ako smo saznali točnu informaciju) išlo prema Rimu. (na slici je Dubravko u sredini, snimljeno s TV-a, na sprovodu pape Ivana Pavla 2.)
Dio se hodočasnika vratio danas, a ostatak se vraća sutra, nadam se da će nam poslati i pokoju fotografiju te s nama podijeliti impresije...

* NATJEČAJ ZA STIPENDIJE - raspisan je novi natječaj za stipendije Općine Gornja Stubica - 10 učeničkih po 300 kuna te 8 studenstkih po 450 kuna. Rok za prijave je 10.11.

* ASFALTIRANJE CESTA I SREĐIVANJE STAZA NA GROBLJU - krajem listopada konačno su gornjostubičanci dočekali početak završavanja nekoliko većih komunalnih akcija. Na centralnom groblju uređene su staze, postavljeno je oko 500 kvadrata betonskih kocki, popularno zvanih "tlakavci", a vrijednost radova koje je izvela "Niskogradnja Hren" Donja Stubica je 240 000 kuna. Ovo biti prva godina nakon dugo vremena da će svoje najmilije na Sve svete mještani posjetiti na skoro kompletno uređenom groblju, iako svi planirani radovi nisu gotovi jer u sljedećim godinama doći će valjda na red i uređivanje staza uz ogradu, provođenje vode na drugi kraj, postavljanje nove rasvjete, renovacija velikog križa...
Na potezu od raskršća "kod Bosaka", pa sve do mosta iza Osnovne škole Matije Gupca konačno je asfaltirana cesta u dužini od oko 300 metara, koja je dugo čekala završavanje nakon potezanja kolektora kanalizacije i šahtovi su zbilja predugo prijetili automobilima. Nažalost, kroz sam centar još nije postavljen asfalt, Županijska uprava za ceste nije imala dovoljno sredstava za dovršetak radova, a očekuje se da će na proljeće postaviti sljedeći, završni sloj asfalta, te dovršiti cestu barem do križanja u centru Gornje Stubice.
U zaselku Repićevo selo asfaltirano je 3150 kvadrata asfalta, u dužini od 1050 metara, tri metara širine asfalta, što sa bankinom čini ukupno četiri metra. Vrijednost radova je 230 000 kuna, a ukupni troškovi oko 260 000 kuna. Radove je izveo "Kolnik" iz Marije Bistrice. Nažalost, mnogi mještani gornjostubičkih zaselaka kojima su kamioni "Ekoflora" koji prilikom odvoza smeća dolaze ogromnim kamionima skoro uništili asfalt još će jednu zimu gledati kako im asfalt u čijem sufinanciranju su sudjelovali propada, bez da se počeo sanirati.

* AUTOBIOGRAFSKA KNJIGA MARIJANA KARABINA - Ubrzo nakon knjige "Opredjeljenje za idiotizam - pozadina srpske agresije na Hrvatsku" (i njemačke verzije, ustvari originala koji je prvi napisan - "Entscheidung fur den Idiotismus - Hintergrunde der serbischen Aggression auf Kroatien"), gornjstubičkom književniku Marijanu Karabinu obavljena je nova, druga (treća!) knjiga za "Nakladu Stih" Ante Kostelića - "Tragom jednog sjećanja". Podnaslov knjige "Crtice iz jednog tek nešto drukčijeg života" govori da nije riječ o novoj zbirci pjesama, ni drugom romanu, već o autobiografskim zapisima, koje Karabin posvećuje uspomeni na svojeg u 2. svjetskom ratu nesretno poginuog brata Vladeka, svima nevino mučenim i pogubljenim gornjo-donjostubičancima i svim hrvatskim nedužnim žrtvama fašističkih i komunističkih terora. Na čak 239 stranica autor se u prvom, "književno-pripovjedalačkom" dijelu, pod nazivom "Jer se ponoviti ne će", ograničava na crtice i doživljaje te opisuje svoje djetinjstvo i odrastanje, a završava ga "privremeno-trajni" odlazak u Švicarsku. U drugom, esejističkom dijelu "Da ostane zapamćeno" izdvaja ratne tragedije i događaje u stubičkom kraju za vrijeme Drugog svjetskog rata, uz osobna razmišljanja i stajališta o njima. Tako se mogu pročitati i neke zanimljivosti: kako je služeći vojni rok autor u JNA umjesto 18 ostao 22 mjeseca i 18 dana, kako je, nakon položene mature u sjemeništu morao ponovo polagati sve više razrede gimnazije - nakon 3,5 godina trebao je odguliti "'režimski prisilan' povratak u peti razred gimnazije". Posebno je interesantno istraživanje o Spomeniku žrtvama fašističkog terora u Gornjoj Stubici na kojem je navedeno 64 imena, no bez njegova brata Vladimira. Treći, bibliografski dio "O književnom stvaralaštvu" namijenjen je faktografskim podacima o autoru, recenzijama njegovih deset djela i stručnih mišljenja. U knjizi je i 8 fotografija, dvije pjesme (uz mnoštvo dijelova pjesama), i nekoliko tabela. Lektor knjige je Ines Krušelj-Vidas, recenzenti Vlasta Horvatić-Gmaz, Mirko Ivanjek i Osvin Gaupp, a ova vrijedna knjiga se u slobodnoj prodaji u knjižarama može nabaviti za 180 kuna, a u gornjostubičkoj crkvi Sv. Jurja za samo 100 kuna. I ova knjiga zacijelo će biti prisutna u mnogim knjižarama diljem Hrvatske, s prodajnom cijenom od 180 Kuna. No, najbolji i najjeftiniji način njezine dobave opet je izravan kontakt s izdavačem, s Nakladom STIH (Republike Austrije 11, 10000 Zagreb, tel. 01 3705 826, odnosno: 091 788 3014).

* NOGOMET - Odigrano je deseto kolo 1. županijske nogometne lige, a Rudar (Mihovljan) - pobijedio je Matija Gubec sa 4:2. Na ljestvici je vodeći Oštrc sa 20 bodova, a po 19 bodova na drugom, trećem i četvrtom mjestu imaju Stubica, Inkop, Gaj...

* KONCERT HGZ ZA BISKUPA VRHOVCA - U Župnoj crkvi sv. Jurja u Gornjoj Stubici u petak, 20.10. 2006. održan je koncert posvećen biskupu Maksimilijanu Vrhovcu, povodom izlaska zbornika znanstvenih radova sa simpozija održanog u Dvorcu Golubovec za 250. obljetnicu rođenja biskupa (koji se mogao i kupiti, po prigodnoj cijeni od samo 80 kuna). Nastupio je Društveni orkestar Hrvatskoga glazbenog zavoda, Zagreb, pod vodstvom dirigenta mo. Marcela Bačića. Ulaz je bio besplatan, pa je publika baš mogla doći i u većem broju. Organizatori su bili: Društvo "Sv. Juraj" Gornja Stubica, Župni centar sv. Jurja Gornja Stubica, Kajkavina i Radio Stubica. U sat vremena nastupa Društveni orkestar HGZ-a izveo je tri simfonije W. A. Mozarta: najraniju, koju je napisao sa samo osam godina - Simfonija u Es-duru, KV 16 (Molto allegro, Andante, Presto), "srednju" - Simfoniju u A-duru, KV 201 (186a) (Allegro moderato, Andante, Menuetto - Trio, Allegro con spirito) te za bis jednu simfoniju iz "zrelog" perioda.

* IZLOŽBA SLIKA S 3. LIKOVNE KOLONIJE - U izvrsnom ambijentu (kao stvorenom za izložbe) podrumskih prostorija restorana "Rody" na brijegu Samci u Gornjoj Stubici 15.10.2006. otvorena je prodajna izložba slika prošlogodišnje, treće gornjostubičke likovne kolonije. Time je službeno završena ovogodišnja, četvrta likovna kolonija u Gornjoj Stubici diljem koje je prošli vikend stvaralo 36 umjetnika, sa centralnim mjestom, ujedno i službenim prostorijama Likovne radionice "Lipa" - u društvenom domu u naselju Modrovec. Načelnik Općine Gornja Stubica Željko Lisak prilikom podjele priznanja učesnicima ovogodišnje kolonije pohvalio je sve umjetnike, istaknuvši da je to nekome hobi, nekome profesija, ali da svi umjetnici to rade iz duše. Po njemu, već oko 110 članova "Lipe" je respektabilan broj članova udruge, i mjesečno okupljanje uz novu izložbu u Galeriji "Lipa" u "Birtiji pod Lipom" (gdje je upravo postavljena izložba radova članova udruge iz fundusa "Lipe") je opravdano, a Općina će i dalje podupirati akcije u skladu sa svojim mogućnostima. Radovi sa treće kolonije su potpuno opremljeni za prodaju, u okvirima, cijene se kreću od 500 do 2000 kuna, a nekoliko ih je, od ukupno 35 već prodano ili namijenjeno za poklon sponzorima. Na kraju ceremonije predsjednik "Lipe" Juraj Lukina zahvalio je svim sudionicima na učestvovanju i na dobroj volji, svim ostalim koji su pomogli, uz nadu da će se vidjeti i sljedeće godine. Pokrovitelj akcije bila je Općina Gornja Stubica, medijski pokrovitelj Radio Stubica, a sponzori: DAMAž i Restoran "Rody".

ponedjeljak, 16.10.2006.

* KONCERT ZA BISKUPA VRHOVCA - u petak, 20.10. u 19 sati, Župna crkva sv. Jurja u Gornjoj Stubici - održat će se koncert posvećen biskupu Maksimilijanu Vrhovcu (povodom izlaska zbornika znanstvenih radova sa simpozija održanog u Dvorcu Golubovec za 250. obljetnicu rođenja biskupa, čija promocija je održana u četvrtak, 12.10.2006. u donjostubičkom dvorcu Stubički Golubovec). Nastupa Društveni orkestar Hrvatskoga glazbenog zavoda, Zagreb, dirigent je: mo. Marcel Bačić, a ulaz je besplatan. Organizatori su: Društvo "Sv. Juraj" Gornja Stubica, Župni centar sv. Jurja Gornja Stubica, Kajkavina, Radio Stubica. Program: W. A. Mozart: Simfonija u Es-duru, KV 16 (Molto allegro, Andante, Presto); W. A. Mozart: Simfonija u A-duru, KV 201 (186a) (Allegro moderato, Andante, Menuetto - Trio, Allegro con spirito).

* OTVORENA IZLOŽBA JAKOVA BIZJAKA - u četvrtak, 12. listopada 2006. u 19 sati u Galeriji dvorca Oršić u Muzeju seljačkih buna otvorena je izložba "Jakov Bizjak - kipar i pozlatar", autorice dr. sc. Irene Kraševac. Autorica postava se na otvorenju požalila da mnogi vrijedni radovi nisu stigli biti obnovljeni, neki su nestručno i neprofesionalno obnovljeni (posjetitelji će ih lako prepoznati - on koji prejako sjaje, blješte, narod bi rekao da se "blesiču") bez da se čekao Hrvatski restauratorski zavod čiji je red za čekanje zbilja vrlo dug.

Uz to što je izložbu otvorila županica Vlasta Hubicki, skupu se obratio i ravnatelj Instituta za povijest umjetnosti Milan Pelc, a posjetitelji su razgledavali izložbu uz svirku donjostubičkog OLDTIMER BAND-a. Izložbu prati i katalog, koji ovaj put posjetitelji nisu dobili gratis, već za 30 kuna jer je došlo do pogreške u tisku, neke stranice nisu bile otisnute, pa su se morale umetnuti skupe fotokopije u boji.

* ODVOZ OTPADA - Ekoflor obavještava da će se 1.11. odvoz otpada odvijati prema redovitom rasporedu. Umjesto 25.12.2006. odvoz će se vršiti u subotu, 23.12.2006. Odvoz 26.12. je po redovitom rasporedu. Umjesto 1.1.2007. odvoz će se vršiti u subotu, 30.12., a umjesto 6.1.2007. odvoz će se vršiti u petak, 5.1.2006.

srijeda, 04.10.2006.

* 8. SJEDNICA OPĆINSKOG VIJEĆA GORNJE STUBICE - održat će se danas, 4.10.2006. s početkom u 19 sati, a Dnevni red je sljedeći: 1. Usvajanje skraćenog zapisnika sa 7. sjednice (21.6.2006.); 2. Donošenje odluke o prihvaćanju i usvajanju Izvješća o izvršenju proračuna i proračunske zalihe za razdoblje od 1.1.-30.6.2006.; 3. Donošenje odluke o prihvaćanju Izvješća o obavljenom uvidu u proračun i financijske izvještaje Općine G. Stubica za 2005.; 4. Pitanja i prijedlozi

* OTVORENJE IZLOŽBE JAKOVA BIZJAKA - Muzeji Hrvatskog zagorja, Muzej seljačkih buna iz Gornje Stubice nastavlja sa serijom izložbi posvećenih crkvenoj umjetnosti Hrvatskog zagorja i otvara izložbu "Jakov Bizjak - kipar i pozlatar", autorice dr. sc. Irene Kraševac. Izložba se otvara u četvrtak, 12. listopada 2006. u 19 sati u Galeriji dvorca Oršić u Muzeju seljačkih buna. Goranka Horjan, ravnateljica Muzeja Hrvatskog zagorja ističe da je malo znanih domaćih majstora koji su ostavili tako upečatljiv trag u uređenju crkvenih prostora, kao što je to majstor Bizjak. Djelovao je u drugoj polovici 19. stoljeća i radio na opremanju crkvi i kapela u sjeverozapadnoj Hrvatskoj, a veliki dio njegovog sačuvanog opusa nalazimo upravo u Hrvatskom zagorju. Osobito je zanimljivo što će sam kipar Bizjak i njegovo djelo biti po prvi puta predstavljeni današnjoj publici. O njegovom radu suvremenici su napisali niz pohvalnih članaka, posebice u Katoličkom listu koji je sustavno pratio obnovu crkvenih objekata, no većini je majstor Bizjak danas potpuno nepoznat. Izložba ne samo da izvlači ovog vrijednog majstora iz povijesnog zaborava već i reinterpretira i vrednuje crkvenu skulpturu 19. stoljeća na jedan novi način i time doprinosi njezinoj afirmaciji.

* PROMOCIJA KNJIGE O VLADIMIRU NAZORU - U nedjelju, 8. listopada u 10 sati isti gosti iz Supetra na Braču - don Andro Ursić i ansambl "Mozaik" održati koncert duhovne glazbe i šansona tokom svečane mise u Crkvi sv. Jurja u Gornjoj Stubici. Nastupaju i dan prije, u subotu 7. listopada s početkom u 18 sati u Stubičkom Golubovcu gdje se u organizaciji Kajkaviane održava predstavljanje knjige pod naslovom "Ja sam otok" autora Ive Ostoje, poznatog novinara Hrvatskog radija.

četvrtak, 27.09.2006.


*
INTERVJU S MARIJANOM KARABINOM (objavljen u Zagorskom listu, 01.09.2006. , autor Darko Ciglenečki)

povodom izlaska knjige "Opredjeljenje za idiotizam", s podnaslovom "Pozadina srpske agresije na Hrvatsku" Naklade STIH iz Zagreba - vlasnika Ante Kostelića. Književnik Marijan Karabin svoju prvu knjigu, zbirku pjesama pod naslovom "Pahuljice", objavio je 1987. Poslije toga slijedilo je objavljivanje novih knjiga, što poezije, što proze, u gotovo redovitim vremenskim razmacima od po dvije godine, sve do 2001. kada mu je Matica hrvatska Zaprešić objavila roman "Vjenčanje u crnini". Privid da je poslije toga taj kontinuitet obustavljen, nedavno je prekinut, nakon što su mu u Zagrebu odjednom objavljene dvije nove knjige, doduše istovjetna sadržaja, ali u dvije različite verzije, jedna na njemačkom i jedna na hrvatskom jeziku, što je i povod za ovaj naš razgovor s tim našim gornjostubičko - švicarskim književnikom.

* IZLOŽBA SLIKA LARISE KRALJ - Nakon izložbe slika Damira Lukine, u gornjostubičkoj "Galeriji Lipa" (u "Birtiji pod Lipom", svakim danom, osim ponedjeljka) može se pogledati prodajna izložba slika Larise Kralj. Nije bilo klasičnog otvorenja, uz već uobičajen i zacementiran program (red pjesnika, red najave i pričanja o umjetniku), već je izložba "samo" postavljena. Autorica se predstavlja sa 16 slika - u tehnikama ulja na platnu i akvarela. Motivi su: pejzaži, mrtva priroda, životinje i dva (izvrsna) akta, a slike su naslovljene: Suncokreti, Lopoči, Seoski stol, Bura, Večer, Mjesečina, Mustang, Ljeto, Prvi zimski dah, Zimska idila, Akt (1, 2), Mrtva priroda, Cvijeće u vazi, Dunje i Večera. Cijene slika su povoljne, od samo 400 do 1500 kuna. Larisa Kralj odličan je kolorist, slike su gotovo hiperrealistične, vrlo upečatljive. Slikarica je u Hrvatsku došla iz Rusije, živi u Desiniću, svoje radove počela je izlagati 1988., u Hrvatskoj izlaže od 1991., a samostalno je izlagala desetak puta te sudjelovala na mnogim skupnim izložbama, sudionica je mnogih likovnih kolonija u zemlji i inozemstvu, kao i humanitarnih akcija.

* OBNAVLJA SE SPOMENIK MATIJI GUPCU - Radovi na obnovi spomenika Matiji Gupcu u Gornjoj Stubici započeli su postavljanjem skele i nastavili su se 18. rujna 2006., dolaskom kipara. Voditeljica Muzeja Hrvatskog zagorja - Muzeja seljačkih buna Vlatka Filipčić-Maligec navodi da su u prvoj fazi radova predviđeni dovoz i postava radne skele oko spomenika veličine oko 1000 kvadratnih metara, konzervatorsko-restauratorski radovi na kamenim dijelovima spomenika i dokumentacija radova. Radove izvodi Ljevaonica umjetnina Akademije likovnih umjetnosti iz Zagreba, a voditelj radova biti će akademski kipar Anto Jurkić. Prva faza radova trebala bi trajati 50 radnih dana. Dinamika nastavka radova zavisit će od priliva sredstava, a u Muzeju se nadaju da će cjelovita obnova Spomenika biti završena u roku od godinu dana.

* IZLOŽBA SKULPTURA DARKA BUBANKA - Nakon izložbe "Žensko lice Preporoda", autorice postava izložbe i kataloga Vlatke Filipčić Maligec, u Galeriji Dvorca Oršić u Muzeju seljačkih buna u Gornjoj Stubici u petak, 8.9.2006. otvorena je retrospektivna izložba skulptura Darka Bubanka "Priča o formi". Izložena su čak 53 rada, iz nekoliko ciklusa, kao presjek umjetnikovog stvaralaštva od 1970-ih do danas. "Crteži u prostoru" rani je ciklus autora i prvo sa čime se susretnete na izložbi - sa metalom kao materijalom (rosfraj žica). Serijom "Torza" iz kasnih 1980-ih i 1990-ih dolazi do rađanja figurativnog, drva kao materijala, i terakote. Tokom devedesetih nastaje niz radova u seriji "Ruke", a ističu se i vegetativne forme, posebno skulptura "Klijanje", "Pupoljak", a "Crveni labudovi" iz 2001. nedavno su, u histeriji oko ptičje gripe dobili novo značenje. Zadnji ciklus "Krugovi", nastao je u novom tisućljeću, a ne sumnjamo da će umjetnik i dalje biti "vječno u potrazi". Autorica i urednica kataloga izložbe Goranka Horjan istaknula je da se Darko susreo s brojnim izazovima u karijeri. Rođen je 1953. u Donjoj Stubici, završio Likovnu akademiju u Zagrebu, jedan je od osnivača Društva Kajkaviana i prvi predsjednik, osnivač prve waldorfske škole u Hrvatskoj, "Sv. Jurja" u Zagrebu, gdje i danas radi, uz suradnju sa Učiteljskom akademijom Filozofskog fakulteta u Zagrebu, a aktivno sudjeluje u brojnim projektima, izložbama, piše recenzije, vodi likovne radionice, predavanja, seminare. Bubanko je u obraćanju brojnoj publici na otvorenju istaknuo da je umjetnički rad poseban, da voli "baviti se snagama oblika i pokreta koji vas ponesu u novi svijet rasta, napinjanja, okretanja forme, dodavanja" te se zahvalio svim djelatnicima Muzeja na pomoći, posebno Goranki na izvrsnom predgovoru. U programu otvorenja sudjelovao je i mladi gitarist, student Glazbene akademije iz Zagreba Slaven Špoljarić.

četvrtak, 07.09.2006.

* IZLOŽBA U MUZEJU - U petak, 8.9.2006. u Galeriji dvorca Oršić u Gornjoj Stubici od 19 sati otvara se izložba skulptura "Priča o formi" Darka Bubanka, a ostvarena je uz potporu sponzora - Ljekarne Švaljek Marija Bistrica..

* Izložba slika Pavla Landripeta - Nakon izložbe slika Damira Lukine, u gornjostubičkoj "Galeriji Lipa" (u "Birtiji pod Lipom") u petak, 1.9.2006. otvorena je prva samostalna izložba slika Pavla Landripeta "Zavičajni motivi".
Autor se predstavlja sa 14 slika, većinom klijeti i hiža, uz jednu panoramu Stubice te Topličke i Podgorske ceste. Izložena je i jedna slika koju potpisuje Ivan Landripet "Junijor".
U programu otvorenja u uobičajenom prigodnom programu nastupili su pjesnici Božidar Staroveški, Vladimir Šuk i Branko Kraševac. Izložbu je otvorio prof. Darko Bubanko koji je i autor teksta u katalogu izložbe (izradio ga je Zlatko Landripet), a koji je istaknuo Landripetov poseban odnos prema klijetima, koje su u poetskom smislu nešto posebno, asociraju na druženje. Ističe njegov lirski, topli realizam, sigurno stavljanje klijeti u kompoziciju, svježe, atmosferične slike u kojima se vidi da autor napreduje iz slike u sliku. Predsjednik KUD-a "Matija Gubec" i domaćin "Birtije pod Lipom" - Božidar Sačer moderirao je otvorenje pred velikim brojem gostiju koji su prilikom otvorenja opet bili vani, pod Gupčevom lipom, jer svi ne bi stali u malu galeriju. Izložbu su postavili prof. Darko Bubanko, Juraj Lukina i Pavao Landripet, sponzori izložbe su Josip Lacković Laza, Birtija "Pod Lipom" i dr. med. Zlatko Landripet, a medijski pokrovitelji Radio Stubica i Večernji list. Izložba će biti otvorena do 22. rujna, za kad je predviđeno otvorenje izložbe Larise Kralj.

* IZLOŽBA RATTKAYI VELIKOTABORSKI U BORBI PROTIV TURAKA - u Dvoru Veliki Tabor u petak, 1. rujna 2006. godine otvorena je izložba Rattkayi Velikotaborski u borbi protiv Turaka. Izložba predstavlja ratnike iz obitelji Rattkay, a izloženi eksponati su hladno i vatreno oružje iz 16. i 17. st., te grafike s prikazima bitaka i utvrda. Izloženi eksponati posuđeni su iz Hrvatskog povijesnog muzeja u Zagrebu, Kajkaviane i Muzeja seljačkih buna. Posjedi Rattkaya u Hrvatskom zagorju, pa tako i njihovo glavno sjedište Veliki Tabor kojeg su stekli upravo radi zasluga u obrani od Turaka, bili su jedni od rijetkih na hrvatskim prostorima koji su ostali izvan direktnih prodora Osmanlija. Međutim, pojedini članovi obitelji Rattkay sudjelovali su u borbama protiv Turaka, da bi i kasnije, nakon prestanka turskih prodiranja, gradili svoje karijere služeći kao zapovjednici u Vojnoj krajini. Dakako, po stjecanju imovine i naslova kroz ratne zasluge Rattkayi nisu nikakva iznimka suvremenih plemićkih krugova, međutim, ovom izložbom zaokružena je vojna angažiranost Rattkaya u kontekstu promjena i opasnosti uzrokovanih prodorom moćnog Osmanskog Carstva na europski prostor. Prigodan program renesansnih kostimiranih plesova izvela je Udruga za njegovanje srednjovjekovnih plesova iz Desinića. Izložba će ostati otvorena do 15. listopada ove godine.

* NK "Matija Gubec" u drugom kolu 1. ŽNL doma je odigrao 1:1 sa Pregradom, a vodili su do 82. minute. U trećem kolu igraju u gostima, kod "Vatrogasca", a trenutno su 10. (od 14.) na tablici, sa 2 boda, prvi su Rudar Dubrava i Gaj sa maksimalnih 6 bodova.

IZBOR IZ ARHIVE VIJESTI:

srijeda, 23.08.2006.

* NOGOMET - naš NK "Matija Gubec" uspješno je organizirao 5. Memorijalni nogometni turnir "Božidar Hanžek". U polufinalu su igrali Stubica i NK Sloga Balaškovec i Matija Gubec i NK Vrh iz Kraljevog Vrha. U prvoj utakmici nakon 1:1 i jedanaesteraca sa 4:3 slavila je Sloga, a u drugoj je uz isti rezultat, čak i u jedanaestercima, u finale otišao Vrh. Dan kasnije u borbi za treće mjesto Stubica je nakon 0:0 na penale dobila domaćine sa 6:5, a u finalu je Sloga pobijedila Vrh sa 2:0. Kćer Božidara Hanžeka, Maja Hanžek uz predsjednika kluba domaćina Marijana Obestara uručila je pehare ekipama. Veterani kluba (koje vodi Rudolf Rusan) su u prijateljskom susretu sa NK Standard iz Nove Šarovske (Slatina) odigrali neriješeno, 4:4. Trener NK "Matija Gubec" je Saša Filipović, klub se nada, nakon dvije godine "čupanja" iz zone za ispadanje, biti siguran u opstanku negde oko sredine tablice, za što bi se mogla pobrinuti i pojačanja. Otišao je samo Matuša, u Stubicu, a došli su: Šešerko (Mladost MB), Stanojević i Bokun (Oroslavje), Hrastović (Croatia Sesvete), Japec (Stubica) i Haus i Žukina (Sloga).

* TRIATLON KLUB "RUDOLF PEREŠIN" Gornja Stubica uspješno je organizirao 4. međunarodni triatlon u Pakoštanima koji se boduje za Prvenstvo hrvatske u sprint triatlonu (750 m plivanja, 10 kn bicikla, 5 km trčanja) i supersprint za kadete (375 m plivanja, 10 km bicikla, 2,5 km trčanje), ali je to bila i 5. trka za hrvatski triatlonski kup. Pobijedio je Zvonko Čubrić, TK Zrinski, Zagreb), naš Matija Lukina ukupno je bio 5., u svojoj kategoriji 2. Kadet Martin papišta je prvi, drugi Alen Turčić, Sanja Papišta je 4., a Gordana Kraševac 6.

* MATIJA LUKINA (junior) i MARTIN PAPIŠTA (kadet) državni su prvaci u aquatlonu (plivanje i trčanje) na 3. takvom natjecanju održanom u Puli. Matija je nakon toga otišao u Mađarsku, kao reprezentativac Hrvatske u kampu mladih, pod pokroviteljstvom Svjetskog triatlonskog saveza.

* REMONT PRUGE GORNJA STUBICA - ZABOK - u toku je remont pruge od Stubičkih Toplica do Gornje Stubice. Ugrađuju se novi pragovi (stari, ali noviji od postojećih) te tračnice. Radovi traju radnim danom od 7 do 16.30 sati, uz zamjenski autobusni prijevoz. Radovi bi trebali biti završeni sljedeća 3 tjedna.

* DARIVANJE KRVI U STUBIČKOM KRAJU - Gradsko društvo Crvenog Križa Donja Stubica uspješno je provelo redovnu kolovošku akciju dobrovoljnog darivanja krvi i prikupilo ukupno 324 doza krvi, ili do sad u ovoj godini ukupno 1083 doze krvi. Ovom humanom i plemenitom činu odazvalo se u Gornjoj Stubici, u Vatrogasnom domu (kraj Done) - 30 darivatelja, 24 muškaraca i 6 žena (2 odbijena).

* LJETO U DVORCU ORŠIĆ - 5 koncerata završeno - Teško je ocijeniti koji je od pet koncerata iz programa "Ljeto u dvorcu Oršić", osmišljen od strane Muzeja Hrvatskog zagorja i Društva Kajkaviana, Društva Sv. Juraj, a u suradnji s Radio Stubicom, udrugom Mraz i ostalima, bio najbolji. Teško ih je i uspoređivati, jer bila je riječ o raznim vrstama glazbe, instrumentima, ali i glazbenicima iz nekoliko država.
Prvo su svirali domaći i švedski rockeri, pa je najatraktivniji i najposjećeniji nastup imala tanzanijska grupa AFRIKALI, oba koncerta s velikom pozornicom i "uštekanim" instrumentima. Američki ("naš") WILLIAM CAREY COLLEGE GUITAR QUARTET bio je zadnji u nizu besplatnih koncerata, a nakon ove četiri akustične gitare, do kraja su svirali dueti, a ulaz je bio po 20 kuna, budući da ovako zahtjevan program ipak ne mogu u cjelosti iznijeti samo sponzori. Predzadnji koncert Dražena Franolića (arapska lutnja - oud) i Nimai Roja (indijske udaraljke - tabla) čini se umjetnički najuspjelijim, s najpogođenijim (su)odnosom koncertnog prostora i scene, nastupa i publike. Šteta je što je peti i završni petak kiša pokvarila ugođaj te je po prvi put koncert umjesto fantastičnog ambijenta dvorca Oršić na otvorenom, morao biti održan u zatvorenom prostoru, ali također lijepo uređenoj kapeli sv. Franje Ksaverskog, unutar dvorca. No, zagrebački Acco(rdion) Duo koji sačinjavaju Miran Vaupotić i Ivana Levak Vaupotić na klasičnim harmonikama briljirali su u posve prigodnom ambijentu kapelice. Nažalost, mnogi uobičajeni posjetitelji dosadašnjih koncerata vjerojatno su pomislili da je koncert zbog kiše otkazan pa je prava šteta što se na zatvaranju ove uspješne koncertne ljetne sezone, koja je dokazala da samo tako treba nastaviti i iduće ljeto - pojavilo samo dvadesetak posjetitelja. Muzej seljačkih buna ima još iskoristivih prostora u zatvorenom - u prvom redu tu je vinski podrum, pa prostor galerije, ali i poluotvoren dio oko ulaza u dvorac Oršić, tako da kod prve sljedeće slične prilike znajte da alternative ipak ima.
Onaj tko još nijednom nije čuo klasičnu harmoniku i sa repertoarom klasične glazbe (A.Vivaldi - J.S.Bach: Koncert u d-molu, Allegro; D. Bobić: Choral; A. Šnitke: 2 komada iz suite "Bajka revizionara" - Valcer, Polka; G. Sviridov: Romansa;
W. Schroder: Eine kleine Lachtmusik: Allegro, Romansa, Menuet, Finale; A. Piazzolla: Adios Nonino, Oblivion, Cite` tango; V. Virmanič: Črnobrivci) jednostavno ne može vjerovati što se sve i kako se sve može odsvirati na harmonici. Svi koji su imali predrasude i možda zbog toga nisu došli na Acco Duo - nisu sve harmonike "dugmetare", a redovni posjetitelji koncerata u donjostubičkom dvorcu Stubički Golubovec i "Kajkaviane" već su mogli čuti također odličan bračni par Krajna na harmonikama te američkog bandeonistu Petera Soavea, kod kojeg su se usavršavali i Miran i Ivana Vaupotić. I četvrti puta, gdje god bude sličan harmonikaški koncert - nemojte ga propustiti, a i naši glazbenici koji sviraju zabavnu i narodnu glazbu mogli bi još nešto naučiti i usavršiti svoje sviranje.

* OPĆINSKI PRORAČUN je na polovici godine ostvaren sa 23 posto od plana ili je uprihođeno 1,5 milijuna kuna, uz rashode 100 000 kuna veće. Naravno, sve općine i gradovi tek krajem godine poravnaju svoje prihode, kad građani i tvrtke uplate komunalne naknade, grobljanske naknade...

* LOVAČKO DRUŠTVO ORAO obavještava da su ih korisnici zemljišta dužni svake godine, do 1.9. obavijestiti koje kulture treba štititi, tj. koje vrste divljači i vrijeme kad im je potrebno osigurati zaštitna kemijska sredstva. Ostatak obavijesti pogledajte na oglasnoj ploči na Općini, budući da nam Općina već dugo nije poslala nikakvu službenu obavijest, podatke, što je puno puta bilo zatraženo i obećano da će se izvršiti .

srijeda, 12.07.2006.

* STJEPAN MARTEK (79. g.) nesretno je preminuo uu utorak, 11.7.2006. oko 10.30 sati kad je u Samcima kraj svog vinograda svoj golf htio guranjem pomaknuti nekoliko metara niže, no pao je pod prve kotače auta koji ga je kotrljao 15-ak metara niz brijeg i prignječio, pa se nesretni Stjepan ugušio prije no što su susjedi uspjeli pomoći.

Stjepan Martek bio je istaknuti mještanin Gornje Stubice, počasni predsjednik Vatrogasne zajednice Gornja Stubica, predsjednik Udruge umirovljenika - podružnica Gornja Stubica koja je 13. svibnja 2006. imala godišnju Skupštinu (fotografija je snimljena upravo tada). Posljednji ispraćaj Stjepana Marteka bit će na gornjostubičkom groblju u subotu, 15.7.2006. u 17 sati.

nedjelja, 09.07.2006.

* MUZEALCI U DUBROVNIKU - Na 4. "Povijesnom sajmu" u Dubrovniku, u organizaciji udruge Raguseum predstavio se i Muzej seljačkih buna Gornja Stubica. Prezentirali su srednjovijekovnu izradu luka i strijele (Zlatko Mirt) te kožarski obrt 16. stoljeća (Mladen Jalžabetić). Voditeljica Muzeja Varina Jurica Turk i Robert Glivar prezentirali su Hrvatsko zagorje, muzeje i suvenire, a svi su pozvani i sljedeće godine, vjerojatno i sa prezentacijom kovačkog obrta, koji je bio vrlo tražen.

* MATIJA LUKINA - je pobijedio na 5. zagorskom sprint triatlonu u nedjelju, 2.7.2006., u vremenu 1 sat i 9 sekundi.

Drugi je bio Južnoafrikanac Travis Campbell sa 19 sekundi zaostatka, a treći je bio Ljubas iz TK Rival. Članovi triatlonske reprezentacije Južnoafričke republike uzvratit će gostoprimstvo, pa bi i naši reprezentativci krajem godine mogli na jug Afrike, u zemlju domaćina sljedećeg svjetskog prvenstva u nogometu. Triatlon klub "Rudolf Perešin" Gornja Stubica bio je uspješan organizirator- od 13 sati na Bedekovčanskim jezerima počeo je plivački dio, 750 metara, slijedio je bicikl do Gornje Stubice u dužini od 20 kilometara, te 5 kilometara trčanja u Gornjoj Stubici (2 kruga). Pokrovitelj utrke bila je Općina Gornja Stubica, a medijski pokrovitelji Radio Stubica i HTV.

* LIPIN PUČKOŠKOLAC - Krajem školske godine izišao je jubilarni, 10. broj časopisa Osnovne škole "Matija Gubec" Gornja Stubica - LIPIN PUČKOŠKOLAC. Prve stranice, od ukupno 36, posvećene su njihovim prošlim brojevima i svim naslovnicama. Osnovna škola Matije Gupca ima dugogodišnju tradiciju izdavanja školskog časopisa, najprije se školski list zvao "Naši pokušaji", pa "Školski vjesnik", a prvi broj "Lipinog pučkoškolca" objavljen je 1996. a dosad se izmijenilo puno urednika, učitelja informatike koji su surađivali i, naravno, učenika. Nakon završetka ovog broja, učenici i učitelji i sami su se iznenadili koliko se toga dogodilo oko njih u samo jednoj školskoj godini. Pišu o tome što donosi HNOS - Hrvatski nacionalni obrazovni standard, na kojim su sve natjecanjima sudjelovali učenici, koje su sve priredbe i natjecanja sami organizirali i koga sve ugostili, možemo pobliže upoznati troje učitelja, jednog koji je otišao u mirovinu, zaviriti u prošlost i otkriti školsku modu prošlog stoljeća, uz suvremene modne savjete. Čitatelji se mogu i zabaviti uz zabavne stranice na hrvatskom, engleskom i njemačkom jeziku, uz brdo literarnih i likovnih radova te foto strip. Puno stranica zauzimaju i školske vijesti - posjetili su ih književnice Vesna Parun, Branka Primorac, održano je nekoliko koncerata, tu su i Globe i eko vijesti, vijesti iz školske knjižnice. Na naslovnici je odličan rad Valentine Zebec, učenice 7b razreda, a na poleđini su fotografije oslikanih školskih zidova, s radovima likovne grupe iz zadnjih pet godina, koju vodi učitelj Radmilo Mihajlović. Odgovorna urednica lista je učiteljica Ines Krušelj Vidas, a u uredništvu učiteljica Vesna Jakopović te učenice - Dorotea Drempetić i Danijela Salar. Uz list, moramo spomenuti i nove, interesantne školske web stranice: www.gornjastubica-school.hr/ koje se još dorađuju.

* OPĆINSKI PRORAČUN - smanjen je na zadnjem Općinskom vijeću - za 300 000 kuna te je sad rebalansiran na 7,07 milijuna kuna. Nedavno ste uz poštu dobili i listić sa strukturom općinskog proračuna, no na njemu već drugu godinu stoji kriva informacija (na koju je lani ukazano!) - predsjednik udruge ZUM, koja radi ove stranice (i grada Donja Stubica na: www.stubica.com te www.zbrdazdola.com) nije ing. Nino Ciglenečki, već prof. Darko Ciglenečki (urednik ovih stranica, dok je Nino - webmaster)!

srijeda, 28.06.2006.

* FOLKLORNI FESTIVAL - U nedjelju, 25.6.2006. kod Muzeja seljačkih buna održan je Međunarodni folklorni festival. Organizator je bio KUD "Matija Gubec", pokrovitelj Croatia osiguranje, a nastupali su: BAJO DUERO, Etnografsko društvo iz Španjolske, KUD-ovi iz Mađarske, Slovenije i Poljske i domaćini,

KUD "Matija Gubec". Nakon nastupa folkloraša, svirali su Mladen Hitrec i HOLIDAY.

subota, 24.06.2006.

* FOLKLORNI FESTIVAL - U nedjelju, 25.6.2006. kod Muzeja seljačkih buna od 18 sati počinje Međunarodni folklorni festival. Organizator je KUD "Matija Gubec", a nastupaju: BAJO DUERO, Etnografsko društvo iz Španjolske, KUD-ovi iz Mađarske, Turske i Poljske i domaćini, KUD "Matija Gubec". Nakon nastupa folkloraša, iza 20 sati na programu su Mladen Hitrec i HOLIDAY.

* SJEME GUPČEVE LIPE - U sklopu "Dana lipe" u četvrtak je kod Gupčeve lipe održan program "Susret s povijesti - obećanje za budućnost" potpisano obećanje (Ivan i Božidar Sačer, gradonačelnik Donje Stubice Juraj Srebačić, predsjednica donjostubičke Turističke zajednice Marija Krušelj, te Arturo Bertoli uime menafoestacije "U zvucima mjesta") da će se sjeme Gupčeve lipe posijati i posaditi, pod stručnim nadzorom, u Hižakovcu, odakle je porijeklom Matija Gubec.

* GORNJA STUBICA se vrlo često prešućuje u medijima, kao da to svi rade namjerno ili jednostavno šlampavo, bez provjeravanja činjenica. Nedavno je naš načelnik Općine Željko Lisak na HTV-u potpisan kao načelnik Donje Stubice (dupla greška, jer trebao bi biti gradonačelnik!), FIOLA su često na plakatu kao gosti iz Donje Stubice (kao što je zadnje bilo na plakatu za oroslasavki koncert Kvarteta Gubec), a Lojzekova Hiža redovito se ne nalazi u Gornjoj Stubici, već u selu Gusakovcu, pokraj Marije Bistrice, kao što stoji u Večernjem listu od 24.6.2006. na 98 stranici, podnaslov Zagorska idila. Sve što piše je točno, no Gusakovec je u Gornjoj Stubici i to je trebalo biti spomenuto! Vaš urednik promptno se javio zastupnici čitatelja Večernjeg lista, pa se nadam da će to biti objavljeno u ponedjeljak-utorak, možda se ubuduće ne bude prešućivalo slavno ime - Gornja Stubica!


* Knjiga Marijana Karabina o pozadini srpske agresije na Hrvatsku - Marijanu Karabinu, književniku rođenom u Gornjoj Stubici (1936.), a koji živi pretežno u Švicarskoj, u Schaffhausenu (ali ima kuću u Gornjoj Stubici!) , nakon pet zbirki poezije, monografije o Stubičancima u Švicarskoj re romana "Vjenčanje u crnini" (zadnja knjiga, koja je izišla 2001.), upravo je objavljena nova knjiga

"Opredjeljenje za idiotizam - pozadina srpske agresije na Hrvatsku" i njemačka verzija, ustvari original koji je prvi napisan - "Entscheidung fur den Idiotismus - Hintergrunde der serbischen Aggression auf Kroatien". Knjigu je objavila zagrebačka Naklada Stih (nakladastih@yahoo.com) Ante Kostelića koji je i urednik knjige koja je četvrta u biblioteci "Hrvatska i svijet".

Objavljena je pod pokroviteljstvom Hrvatskog svjetskog kongresa (Švicarska/ Lichtenstein) i Hrvatske kulturne zajednice u Švicarskoj. Riječ je o zanimljivom eseju od stotinjak stranica, dobro argumentiranom, angažiranom i napisanom s puno stila, uz citate raznih autora (pa i sa srpske strane) koji su pisali slične knjige. Tu je i mnoštvo preslika povijesnih karata i drugih ilustracija, a posebno je zanimljiv dodatak sa kronološkim redoslijedom povijesnih zbivanja, sa datumima najvažnijih događaja u hrvatskoj povijesti, od stoljeća sedmog. Autor u predgovoru napominje da je knjiga prvenstveno namijenjena čitateljima njemačkog govornog područja, no na nagovor onih koji su je pročitali u rukopisu prihvatio se i prevođenja istog, svog djela, pa je u hrvatskoj verziji dodao neke misli ili citate kojih u njemačkom izdanju nema. Prve bilješke napisao je još 1991. pa do poslije Daytona, da bi tek 2003. ponovo nastavio s radom. Knjigu se, po njemu, ne može smatrati povijesnim djelom, već esejističko-istraživačkim uratkom koji ima cilj da zainteresirani čitatelj sazna istinu, te da se sučeljavanjem sa uzrocima, ukaže na svu besmislenost tog rata i s nadom da je ovaj rat ujedno i posljednji rat u Europi. Popratnu recenziju napisao je dr. Peter Scheck, predsjednik Povijesnog udruženja Schaffhausen. On je istaknuo da je za modernog čovjeka jedva dokučivo kakvim su brutalnim sredstvima u prošlom ratu u bivšoj Jugoslaviji mučene i ubijane tisuće nedužnih ljudi te da autor na zoran način objašnjava uzroke tog užasnog rata, oslanjajući se na obilnu literaturu, a sve će doprinijeti boljem razumijevanju različitih mentaliteta u bivšoj, mnogonacionalnoj državi te dvostruki moral velesila. To se posebno tiče napora na očuvanju Jugoslavije kad je već bilo evidentno da se ne može spriječiti njezin raspad, embargo na oružje koji je pogodovao JNA, najvećih zločina (Vukovar, Srebrenica) te nehvaćanju Karadžića i Mladića iza čega možda stoje i prešutni dogovori i jamstva velikih sila.
Knjigu najlakše možete nabaviti ako ju se izravno naruči kod izdavača: NAKLADA STIH, Republike Austrije 11, 10000 Zagreb, tel. /fax: 01 / 3705 826, tel: 091 / 788 30 14, odnosno e-mail: nakladastih@yahoo.com

nedjelja, 11.06.2006.

* FIOLE - NA ZAGORSKOJ VEČERI U OROSLAVJU - U nedjelju, 18. lipnja u 19 sati u oroslavskom Domu kulture održat će se "ZAGORSKA VEČER U OROSLAVJU". Nastupa KVARTET "GUBEC" (Vid Balog, Adam Končić, Rajko Suhodolčan i Adalbert Turner Juci), a gosti su: ŽVA "Fiola" Gornja Stubica (na plakatu krivo piše - Donja Stubica!) i Oktet "Kaj" Hum na Sutli. Organizatori su Radio Stubica i Zagorski list, a cijena ulaznice je 30 kuna.

* MEMORIJALNA IZLOŽBA IVANA ŽUKINE - U gornjostubičkoj Galeriji lipa, u Birtiji "Pod Lipom" u petak, 26.5.2006. otvorena je memorijalna izložba slika i crteža Ivana Žukine. Prethodila joj je komemoracija na

općinskom groblju gdje su članovi obitelji i Likovne radionice Lipa položili cvijeće i zapalili lampaše svom prerano otišlom osnivaču i predsjedniku (r. 1958., u. 2001.). Profesorica Marina Pakelj (svirala i na izložbi 1994.) i Marko Dinjar na gitarama u prigodnom su programu otvorenja izveli nekoliko pjesama, od "Gde si sad moj pajdaš", "Miruj miruj srce moje", "Fala", a potresni stihovi pjesama ganuli su sve prijatelje, poznanike i štovatelje Ivana Žukine. Teško je reći tko je govorio dojmljivije o Iveku. Božidar Sačer, predsjednik KUD-a Matija Gubec počeo je riječima: "O mrtvima sve najbolje, ali Ivek je to i bil, prvi v selu, uvek za akciju."

Zahvalio je sestri Đurđici koja je pomogla oko izložbe koja se pripremala godinu dana, a zahvaljeno joj je lijepim buketom cvijeća. Vlado Šuk sa gromoglasnom i proročanskom pjesmom "Noster, Nosterdamus" dobrano je p(r)otresao prisutne. Budući da je Ivan radio u Trgostilu, nekoliko riječi uputio je i Bogomir Vnučec, koji je istaknuo da je "žalostan osjećaj kaj Iveka nema, ali i veseo osjećaj - da se na skoro 5-godišnjicu otkako ga nema prezentira njegovo stvaralaštvo." On ga je hrabrio i sokolio da se više bavi likovnim stvaralaštvom, po njemu bio je izniman crtač, izuzetnih djela, a na izložbi je samo mali dio. Možda je najganutljiviji bio govor Božidara Staroveškog: "Ivek znam da si tu negde med nami, u zraku." Pričao je kako mu je Ivek ilustrirao zbirku pjesama, da si je dao toliko truda da je oslikao svaku stranicu i svako početno slovo pjesme, i gdje god ide, na pjesničke večeri, kolonije, svugdje je pokazuje - i čita iz nje. Ovaj je put zaključio pjesmom, i završnim stihom: "... pokopajte me pajdaši, ali najte plakati..." Prof. Darko Bubanko, recenzent kataloga izložbe opisao je njegov rad riječima: "Umjetnost se najbolje tumači umjetnošću, a Ivan je to najbolje radio crtežima, sa silnom minucioznošću, i silno nas je zadužio svojim prisustvom, ali i svojim odsustvom." Možemo i dalje samo žaliti što nema njegovih novih radova i izložbi, no memorijalna izložba crteža i slika genijalnog Ivana Žukine mogla se pogledati do 8. lipnja.

* Seljačka buna na CD-u - Originalnu glazbu iz poznatog filma Seljačka buna, redatelja Vatroslava Mimice odnedavno možete naći i na CD-u (Croatia records). Radi se o prvom hrvatskom soundtracku koji je objavljen 1979. na LP-u u izdanju Jugotona. Glazbu za film napisao je, orkestrirao, dirigirao i producirao istaknuti skladatelj Alfi Kabiljo koji je autor mnogih hitova, mjuzikala i filmske glazbe. Za glazbu iz filma Seljačka buna nagrađen je Zlatnom arenom na Filmskom festivalu u Puli 1979. Zanimljivo je da je na ovom filmu u kojem jednu od sjajnih uloga ostvario naš veliki glumac Fabijan Šovagović u ulozi Matije Gupca kao producent radio i danas poznati Oskarovac Branko Lustig. Redatelj Vatroslav Mimica pamti da se radeći s Kabiljom osjećao ugodno iako su radili naporno. Na ovom ponovljenom izdanju u masteriranoj verziji Drage Mlinarca u sjajnom dizajnu dua Bachrach - Krištofić kao bonus se nalazi i originalna glazba iz TV serije Anno Domini 1573 , Vatroslava Mimice, u izvedbi Simfonijskog orkestra i zbora HRT-a pod ravnjanjem samog skladatelja. Filmsku glazbu izvodi Simfonijski orkestar i poznati ansambl za staru glazbu Universitas Studiorum Zagrebiensis pod umjetničkim vodstvom Igora Pomykala.

četvrtak, 25.05.2006.

* VITEŠKI TURNIR - je u subotu, 3. lipnja 2006. kod Muzeja seljačkih buna i Dvorca Oršić u Gornjoj Stubici, od 12 sati. Na nekoliko lokacija istovremeno se održavaju brojni sadržaji, od kojih neki tokom dana i ponavljaju, a centralni događaj, Viteški turnir otvara se od 15 sati, s tim da sam Viteški turnir na konjima počinje u 18 sati. Na terasi Dvorca Oršić od 12 sati tokom cijelog dana može se razgledati stalni postav Muzeja seljačkih buna, u Vinskom podrumu udruga vinogradara i podrumara "Peharček Stubica" održava degustacije vina, a sve je uz bogatu ugostiteljsku ponudu. Tu su i radionice i igraonice za djecu i odrasle: gađanje lukom i strijelom u metu, bacanje buzdovana u metalni štit; vježbe spretnosti rukovanja bodežom, gađanja samostrelom.
Od 12 sati počinje "Srednjovjekovni sajam" i demonstracije tradicijskih obrta: kovač, tkalja, knjigovezac, kaligraf, košaraš, lončar. Od 16 sati je viteška borba za zlatni kalež, od 16.30 udruga Agram predstavlja renesansne plesove, a od 17.15 je "Zasjeda kod mitnice" koju uprizoruje Družba vitezova zlatnog kaleža iz Donje Stubice.
Od 15 sati otvara se viteški turnir - crtice iz srednjovjekovnog života predstavlja Družba vitezova zlatnog kaleža, slijedi predstavljanje vitezova sudionika turnira iz udruge Hrvatski vitez. Markus M, viteška skupina iz Češke demonstrira borbe Landsknechta, Codex - renesansnu glazbu, uz skupinu Artistika koja radi polusatnu interaktivnu predstavu u kojoj sudjeluju zabavljači, lakrdijaši, žongleri i ekvilibristi. Udruga Agram predstavlja renesansne plesove, uz ansambl za ranu glazbu Minstrel. Od 17.45 sati kreće svečana povorka sudionika turnira s terase dvorca do borilišta. Od 19.30 sati putujuće kazalište mladih Orfej - elektron iz Varaždina predstavlja muški renesansni ples, viteški ples, ansambl Minstrel muzicira, Markus M izvodi noćne borbe, ponovo nastupa i skupina Artistika, a instrumentalni sastav Slip predstavlja tradicionalnu irsku glazbu. Od 18 sati počinje ono glavno - Viteški turnir s borbom vitezova na konjima. Udruga Hrvatski vitez demonstrira vještine i borbe vitezova, gađanje vjenčića u trku, bacanje kratkog koplja, vještina rukovanja mačem, viteške dvoboje.
U Perivoju Dvorca Oršić od 12 sati tijekom cijelog dana su radionice i igraonice za djecu i odrasle: Roland - vježbe za buduće vitezove, Loculatoresi - srednjovjekovna putujuća lutkarska družina, gatara u šatoru proricanja, skupina Artistika. Od 12 sati tijekom cijelog dana u Vojničkom logoru je upoznavanje s oružjem i opremom srednjeg vijeka, od 12 sati i ponavlja se svaki puni sat: Bratovština Sv. Ladislava, Sveti Ivan Zelina demonstrira upotrebu katapulta i gađanje bedema neprijateljske utvrde, tu je srednjovjekovni vojni tabor sa šatorima, vojnom opremom te opsadnim napravama. Od 15 do 18 sati - Putujuće kazalište mladih Orfej-elektron, Varaždin organizira dječji viteški turnir, dječje srednjovjekovne igre, ceremoniju primanja pobjednika viteških igara u viteški red, dječje predstave: H. C. Andersen: Ljepotica i zvijer i Cvijeće male Ide. Od 21 sat Bratovština Sv. Ladislava demonstrira upotrebu katapulta - vatrene kugle.
Sponzori ovogodišnjeg Viteškog turnira su
: Zagrebačka banka d.d. zagreb, Croatia osiguranje d.d. Zabok, Stil 2000 d.o.o. Zagreb.
Medijski pokrovitelji su:
Obiteljski radio, Narodni radio, Iskon Internet i Večernji list.
Cijena ulaznice je 20 kn za djecu, 40 kn za odrasle. Ulaznica za Viteški turnir uključuje i posjet Muzeju seljačkih buna uz stručno vodstvo koje će biti organizirano na svaki puni sat i 30 minuta s početkom u 12.30 sati.

* SKUPŠTINA UMIROVLJENIKA - U Vatrogasnom domu DVD-a Gornja Stubica 13.5. 2006. održana je redovna godišnja izvještajna sjednica Udruge umirovljenika Podružnica Gornja Stubica, koja djeluje u Udruzi matice umirovljenika Donja Stubica, a učlanjena je i u Savez udruga umirovljenika KZŽ koji je osnovan ove godine. Izvještaj o radu Upravog odbora podružnice u prošloj godni, te prijedlog programa rada za ovu podnio je predsjednik Stjepan Martek, a o financijskom poslovanju udruge - tajnica podružnice Ljubica Škudar. Od oko 1200 penzionera u Gornjoj Stubici, samo je pola aktivnih članova, koji su učlanjeni bilo po obiteljskoj, starosnoj, invalidskoj ili prijevremenoj mirovini, a stotinjak ih je došlo na skupštinu. Po riječima Stjepana Marteka, u Gornjoj Stubici nije osnovan ogranak Hrvatske stranke umirovljenika, jer su smatrali da za to nemaju uvjeta, baš kao i za samostalnu udrugu, odvojenu od Donje Stubice, jer još dugo godina neće biti ni prostornih ni financijskih uvjeta koje Općina uz svu pomoć ipak ne može osigurati. Umirovljenici ipak dobro participiraju u vlasti - imaju zamjenika načelnika te člana Poglavarstva. Umirovljenicima iznad 80 godina i nepokretnima podijeljeno je 163 paketa pomoći za Božić, koje je osigurala Općina (kao i prijevoz za izlet u Bizovačke Toplice). Godišnja članarina je 40 kuna, nedostatna za redovne aktivnosti udruge koje uključuju i pisanje molbi, žalbi, davanje savjeta svim članovima. Plaćaju i 60 kuna posmrtne pripomoći, koja novoprijavljenom umirovljeniku od prve mirovine odmah garantira 1000 kuna pomoći obitelji na ime troškova pogreba, a kasnije prijavljeni stiču to pravo tek nakon tri godine uplata. Imali su 19 umrlih članova u prošloj godini, pa je u kasi uzajamne pomoći ostalo 47 000 kuna, koje služe samo za tu svrhu. Uz ionako male mirovine, mnogi članovi ipak ne vide svrhu plaćanja članarine, no svojim glasom, prijedlozima i aktiviranjem sigurno bi mogli pridonijeti poboljšanju rada i podružnice, a i Udruge Matice, posebno što se tiče informiranja, jer neki su prigovorili što su tek u zadnji čas saznali za skupštinu. No, radi financija nije bilo moguće da se svima uputi pismeni poziv. Sljedeći izlet imat će 25. lipnja u Mariju Bistricu, na Dan državnosti, za kad su zakazani susreti umirovljenika cijele županije, za što Županija plaća ručak. U prošloj su godini nabavili i proizvode po nižim cijenama i s plaćanjem u ratama - 300 prostornih metara drva, 30 tona krumpira, 3 tone zelja, 1 tonu luka. Većina umirovljenika koji imaju pravo na povrat duga odlučila se za kraći rok, 2 godine i 50% duga, a manji na duži rok od 8 godina. Skup je pozdravio i načelnik općine Gornja Stubica, Željko Lisak, naglasivši da će Općina i dalje, u skladu sa svojim mogućnostima, pripomagati njihovim aktivnostima. Svi na skupštini dobili su primjerak novina stranke umirovljenika, dostupan besplatno i na svim kioscima, te informirani da bi krajem srpnja umirovljenicima trebala biti isplaćena prva rata duga, što će biti teško, jer krajem travnja trebali su dobiti izračun kamata, koji do danas nije stigao! A u udruzi umre 50 umirovljenika godišnje, dok ih je 150 000 umrlo od izračuna duga!

ponedjeljak, 01.05.2006.

SVIMA SRETAN 1. SVIBNJA, MEĐUNARODNI PRAZNIK RADA!


- 9. SUSRETI ZA RUDIJA - U Ivanić Gradu je danas, 1.5. Memorijal Rudolfa Perešina. Jedanaest godina Rudijeve smrti navršava se sutra, 2. svibnja, a u nedjelju, 7. svibnja u Gornjoj Stubici su tradicionalni, 9. Susreti za Rudija. Program počinje u 10 sati, turnirom u malom nogometu kod Sportskog centra (kad počinje i misa u Crkvi sv. Jurja), od 11.30 sati je polaganje cvijeća kod biste Rudolfa Perešina u Spomen parku Rudolfa Perešina. U 12 sati počinje sportsko-kulturno-zabavni program, uz izložbu modela i maketa ZMMS-a. Od 14.30 sati počinje ono najzanimljivije, svečano otvaranje "Susreta za Rudija", uz letački program kod Sportskog centra. Za 15 sati najavljen je nalet MIG-a 21, helikopteri, padobranski skokovi, ultralake letjelice, paraglideri, air traktori, balonstvo. Slijedi glazbeni program u kojem nastupaju: Bonaparte, Oldtimer band, For - K i Smooth. Od 21 sat je veliki vatromet i nastavak druženja uz zabavno glazbeni program. Organizatori su: Općina Gornja Stubica, Zagrebački zrakoplovno tehnički savez Rudolfa Perešina, Zagrebačka zajednica tehničke kulture i Hrvatsko ratno zrakoplovstvo. Pokrovitelj je Gradsko poglavarstvo grada Zagreba.

- JURJEVO 2006 - Trodnevni program proslave Jurjeva - Dana općine i župe Gornja Stubica tradicionalno su otvorili

članovi Likovne radionice "Lipa" sa Jurjevskom skupnom izložbom likovnih radova u Galeriji "Lipa". Do 18. svibnja, kad slijedi memorijalna izložba Ivice Žukine može se pogledati 29 radova od isto toliko umjetnika. Na otvorenju je, uz tradicionalne pjesnike Staroveškog i Šuka, po prvi puta bogoslov Dubravko Škrlin-Hren pročitao svoju pjesmu, a gornjostubički župnik Ivan Špoljar službeno je otvorio izložbu. Nastupila je i mlada ženska vokalna grupa, pod vodstvom prof. Marine Pakelj, kao i mladi tamburaši KUD-a.
Glavna Jurjevska fešta u Gornjoj Stubici po tradiciji održava se večer uoči Jurjeva, kad su se, što je kuriozitet, istovremeno odvijala tri događanja, mada to nije podsjećalo na dvostruko "političko" Jurjevo, od prije nekoliko godina. Naime, tradicionalni, jubilarni 15. koncert (Petrit Ceku, gitara) u crkvi Sv. Jurja, oko kojeg je i izrastao višednevni program obilježavanja Jurjeva, kasnio je s početkom čak 40 minuta u odnosu na predviđeni termin jer se odužila misa u crkvi zbog jednog vjenčanja i čak 4 krštenja. Tako se dogodilo da je centralni program, koji je ove godine po prvi puta premješten, te nije bio pod samom Gupčevom Lipom (gdje je ipak "Birtija pod Lipom" Božidara Sačera imala malu pozornicu na kojoj je dvije večeri svirao bend Holidej i Mladen Hitrec!) nego kod Sportskog centra, počeo dok još koncert u crkvi nije bio završen. Dodatno je situaciju (sam sebi) zakomplicirao Muzej seljačkih buna Gornja Stubica koji je u istom terminu (19.30 sati) najavio otvorenje izložbe "Organsko - figurativno" - iz fundusa likovne zbirke Muzeja, sa radovima Dimitrija Popovića, Nives Kavurić-Kurtović, Vasilija Jordana, Ivana Lackovića Croate, Dubravke Babić, Vjekoslava Šuteja... Izložba nije bila dogovorena ni najavljena u sklopu proslave Jurjeva, nije bila na službenom plakatu i prava je šteta što se skupilo malo ljudi na otvorenju. Ipak je sve trebalo planirati tjedan ranije ili kasnije! Valjda će imati više sreće u subotu, 3. lipnja, za kad je najavljen Viteški turnir.
Kod Sportskog centra, u kulturno-umjetničkom programu "Jurjevski krijesi" koji je vodio Željko Novosel, uz domaći KUD "Matija Gubec", Vatrogasni puhački orkestar i ŽVA "Fiola", nastupili su i gosti: KUD "Pero Šubić" Novska i Puhački orkestar Lepoglava.

Kuburaško društvo "Hellenbach" Marija Bistrica svojim pucnjima oko 21 sat prethodilo je paljenju velikog jurjevskog krijesa, nakon čega su u zabavnom programu svirali FOUR KA i EL COMBO.

Polusatni nastup nešto prije ponoći imao je humorist Denis Bašić, poznati imitator predsjednika Mesića. Fešta na kojoj se skupio dosad najveći broj ljudi, uz neviđenu gužvu, trajala je do tri sata ujutro.
Na samo Jurjevo, u sportskoj dvorani OŠ Matije Gupca održana je Večer tamburaške glazbe gdje su nastupili: Mladi tamburaši KUD-a "Ljudevit Gaj" - Mače, Tamburaški orkestar KUD-a Matija Gubec, ŽVG Jurjevke, početni i napredni tamburaški orkestar OŠ Matije Gupca, uz brojne mlade pjevače te i soliste: Dragutin Mikulić i Ivica Kontent - bariton.
U sportskom dijelu Jurjeva održana su dva natjecanja.

Na 11. Jurjevskom polumaratonu od Gupčeve Lipe do Spomenika Matiji Gupcu sudjelovalo je 85 trkača, a pobijedio je Hendrik Bottger iz AK Žumberak sa vremenom 1:11:30 (naš Dražen Dinjar nije trčao, umoran od splitskog maratona gdje je bio 11., inače bi sigurno pobijedio). U ženskoj konkurenciji prva je (ukupno 47.) Gordana Kraševac, AK "Rudolf Perešin". Na 11. Turniru šahovskih nada Hrvatske u OŠ Matije Gupca sudjelovalo je 127 natjecatelja. U kategoriji igrača do 14 godina, prvi je Zvonimir Iveković iz ŠK Podsused, a u kategoriji igrača od 15 do 18 godina, prvi je Rok Hržica, Šk Prebold (Slovenija). Organizatori ovogodišnjeg Jurjeva bili su: Općina Gornja Stubica, KUD "Matija Gubec", OŠ Matije Gupca, Društvo "Sv. Juraj", Atletski Klub "Rudolf Perešin", Vatrogasna Zajednica Gornja Stubica, Udruga Vinara "Peharček" - Stubica, NK "Matija Gubec", a pokrovitelji: Općina Gornja Stubica i Župni Centar Svetog Jurja. Medijski pokrovitelji bili su Radio Stubica i www.gornjastubica.com !

srijeda, 19.04.2006.

- BANKOMAT Zagrebačke banke trebao bi do kraja ovog tjedna proraditi, postavljen je na ulazu u prostorije Općine, Trg sv. Jurja 2!

- Trgostil - krečenje prostorija trgovine preko puta Općine vjerojatno ima veze sa šminkanjem mjesta pred Jurjevo, samo da je bilo moguće da i centralna cesta bude finalno asfaltirana?

subota, 15.04.2006.

* 115. Skupština DVD-a Gornja Stubica - U prostorijama Sportskog centra Gornja Stubica u subotu, 8.4.2006. održana je redovna, izvještajna godišnja Skupština DVD-a Gornja Stubica, 115. po redu. Predsjednik Stjepan Boronjek, nakon nastupa gornjostubičkog Vatrogasnog puhačkog orkestra, izvjestio je o radu upravnog odbora u protekloj godini, blagajnik i predsjednik Nadzornog odbora podnijeli su izvještaje koji su potom i usvojeni, baš kao i plan rada i financijski plan za 2006. U DVD su primljena i tri nova člana, pa ih je sad ukupno 94. Predsjednik je potaknuo raspravu o stanju u vatrogastvu, jer neki stalno podmeću da vatrogastvu Općine idu prevelika sredstva. No, ona su zakonski određena sa 5% od izvornih prihoda Općine, a ni ona nisu dostatna jer oprema je skupa (u planu je nabava vozila za DVD Matej), treba je i održavati, odgovorno upotrebljavati, održavati vježbe, a vatrogasci svojim djelovanjem riskiraju i svoj život. Da se ova pitanja razjasne Boronjek je pozvao i predstavnike svih gornjostubičkih udruga, no odazvale su se samo tri - NK "Matija Gubec", ZUM (Zagorski umjetnici) i Triatlon klub "Rudolf Perešin". Gost Skupštine Stjepan Stuliber, član predsjedništva Vatrogasne zajednice KZŽ izrazio je zadovoljstvo što je nedavno osposobljeno novih 12 vatrogasnih sudaca za natjecanja, te da u ovo vrijeme paljenja vatri na otvorenom treba dobro paziti da se ne poveća broj od dvije žrtve. Skupštini su prisustvovali i predstavnici DVD-a Donja Stubica i DVD-a Sveti Matej, a od ostalih gornjostubičkih DVD-ova izostali su predstavnici DVD-a Šagudovec i Dobri Zdenci. Moto vatrogasaca "Vatru gasi - brata spasi" valjda neće trebati previše upotrebljavati ove godine, nadajmo se da neće biti puno sirena za uzbunu, a valjda će nas ove godine zaobići i poplave, "mokre noći" koje ovih dana trpi Slavonija.

06.04.2006.

* OSNOVNA ŠKOLA "MATIJA GUBEC" GORNJA STUBICA ima novu web adresu: www.gornjastubica-school.hr

20.03.2006.

- JURJEVO 2006 - Na sastanku gornjostubičkih udruga održanom u prostorijama Općine Gornja Stubica u srijedu, 15.3.2006., uz načelnika općine Željka Lisaka, zamjenika načelnika Josipa Leškovića, pročelnice i predsjednika Općinskog vijeća Gorana Klanjčića donijet je okvirni prijedlog obilježavanja Dana općine i župe - Jurjevo 2006. Prisutvovali su predstavnici udruga (i njihovih sekcija) i organizacija: Turistička zajednica, KUD "Matija Gupec", Likovna radionica "Lipa", ZUM (vaš urednik nije na fotografiji jer je iza aparata), "Sv. Juraj", "Fiola", Vatrogasni puhački orkestar, Udruga žena Hum Stubički, Atletski klub "Rudolf Perešin", Triatlon klub "Rudolf Perešin" i NK "Matija Gubec".

Program obilježavanja Jurjeva tradicionalno će početi likovnjaci - u petak, 21.travnja se od 19 sati otvara jurjevska izložba članova Likovne radionice "Lipa", u subotu, 22. travnja od 9 sati u OŠ Matije Gupca počinje 11. Turnir šahovskih nada Hrvatske, nakon mise u crkvi Sv. Jurja koja počinje u 17 sati, od 18 sati je koncert koji organizira "Društvo Sv. Juraj". Proslava se zatim, po prvi puta, seli kod Sportskog centra, gdje od 19.30 sati počinje kulturno-umjetnički program "Jurjevski krijesi", a uz domaći KUD, nastupit će i mnogi gosti, uz pučko veselje i paljenje krijesa. U nedjelju, 23. travnja, nakon misa koje su u 9 i 11 sati, kod Gupčeve lipe je od 13 sati start polumaratona "Cro cup Jurjevo 2006", a cilj je kod Spomenika Matiji Gupcu. Do dolaska prvih natjecatelja održat će se i dječji kros učenika osnovnih škola. detaljni program bit će utvrđen do kraja ožujka, kad bi trebao biti gotov i plakat priredbe.

12.03.2006.

* GUPČEVA LIPA, glasilo Gornje Stubice, izašla je nakon dvogodišnje pauze, to je 12. broj, s nadnevkom - veljača 2006.

List kojem naslovnicu krasi slika Zorislava Drempetića Hrčića "Svečanost jutra", daje presjek zbivanja u svim područjima života Gornje Stubice: Općine, crkve, škole, zdravstva, kulture i sporta, priče o zanimljivim ljudima, običajima te daje mnoge korisne savjete. 2004. obilježeno je 140. godina školstva u Gornjoj Stubici i 100. obljetnica škole u Svetom Mateju, načelnik Općine Željko Lisak u intervjuu kometira 2005. godinu, uz objavljen proračun, nažalost nema izvještaja o ostvarivanju proračuna, kao ni plana za 2006. Tu je i stalna kolumna "Jura Hm'kač", te tekstovi: gornjostubičanci u Schaffhausenu, branitelj Željko Benko, pisma iz Rima, časne sestre gornjostubičanke (sa mnoštvom fotografija), predstavljanje zaseoka Volavec, o kolariji i bačvariji, glazbena obitelj Moštak, slavlje u Humu Stubičkom, izviđači u Burnjaku. Može se pročitati i pregled rada OŠ Matije Gupca (uz iscrpan feljton o povijesti školstva u Gornjoj Stubici), Muzeja seljačkih buna, nekih gornjostubičkih udruga, savjeti za vinogradare te uzgajivače starinskog grmlja, a od sportaša tu su samo triatlonci.
Izdavači Gupčeve lipe su Društvo "Sveti Juraj" i Kajkaviana, organizaciju, grafičko oblikovanje i marketing potpisuje Željko Popović, računalnu pripremu MIT studio, a tisak H.O.N.I.N.G. Urednica je Vesna Jakopović, list ima 52 stranice (uz mnoštvo reklama), tiskan je u tisuću primjeraka i može se za 10 kuna nabaviti u gornjostubičkim trgovinama.
I jedna pokuda uredništvu - po zahtjevu predsjednika udruge "Sveti Juraj" Željka Popovića objavili smo vijest da novi broj uskoro izlazi (a vijest o dosad zadnjem broju stalno je na naslovnici ovih web stranica kao i informacija gdje se može nabaviti) - no nismo bili obaviješteni o danu izlaska, jer bi ova vijest bila prije na stranicama, a niti je unutra, kod vijesti, logo naših stranica, što je dosad bilo uobičajeno. Nadam se da će 13-ti broj izaći prije od 2 godine, te da će ovo biti ispravljeno. Vjerujem da je greška u pripremi lista, budući da je zadnja vijest na 15. stranici odrezana, nezavršena, a ispod su dvije reklame.

30.01.2006.

* NOVI GORNJOSTUBIČKI CD - Objavljen je još jedan CD KUD-a Matija Gubec Gornja Stubica - i to ženske izvorne skupine, pod nazivom "Po dolu i gaju". Gore je 12 pjesama (od "Gledala sam sjajne zvijezde", do "ja posadim ružu bijelu") u 41 minuti trajanja. Urednik izdanja je Ivica Ivanković, prof. koji je napisao i tekst unutar omota CD-a "Stubički glazbeni štikleci". U dvorcu Stubički Golubovec 8.5.2004. urednik izdanja Branko Meglajec snimio je naše pjevačice: Đurđica Jambrečina, Milkica Jurina, Dragica Haramustek, Magdica Sačer, Ivkica Jurina i Jelica Brlek.

Za 70 kuna CD možete nabaviti u Birtiji "Pod Lipom", kao i druge suvenire, CD-ove i kasete, a usput, nakon okrjepe pićem (i domaćim jelom) pogledajte i likovnu izložbu minijatura. Ovaj tjedan trebala bi ići nova izložba, najvjerojatnije skupna izložba članova Likovne radionice Lipa.

* ČEŠKA MOLI ZA POMOĆ - možda netko može pomoći ovoj gospođi, koja je iz Češke dosurfala do naših stranica, evo vam njenog pisma u cijelosti:
"Poštovani,
ja se zovem Olga Kelemenova, rodila sam se i živim u Češkoj. Moj djed Josip Kelemen se rodio 31.8.1900 u Brezju 11-Gornja Stubica kao sin Ivana Kelemena i Rozi Sčitnik. Moj djed je otišao u Češku 1924 godine. Kasnije se prekinule sve veze sa obiteljim. Molim Vas dali se može nači neko iz naše obitelji. Moj djed je imao 3 brata i 4 sestre. Zvali se Mato, Ďuro, Petar i Magdica (Szabó),Barica (Sagud),Katica i zadnje ime neznam. Ja sad pišem historiju našej obitelji. Imam Krsne listove moga djeda, njegovih roditelju i njenih obitelji. Najstarij čovjek z naše obitelji od kojeg imam krsni list je Stephan Kelemen koji se rodio 1843 a njegov otac se zvao Gabriel Krajachich (kasnije uzjeo prezime Kelemen).Prebivaliste imali svi u Brezju.Sve krsne i vjenčane listove bili izdani 1939 godini, kada je izvadio moj djed za svoju upotrebu. Zato što mene niko neučio hrvatski i sama se učim, izvinjavam se zato kako pišem.
Molim Vas puno, kad bi bilo moguče nači nekoga iz naše obitelji budu vam puno zahvalna. Kao prilog šalkem historiju mojej obitelji (javite nam se u uredništvo pa vam je možemo poslati mejlom ili donijeti isprintano, ostavite podatke i u našoj Općini!, op. ur.)
Puno Vam hvala za Vaš odgovor.
Kad bi trebalo nešto platiti napišite mi broj vašega računa.
Još jednom Vam unaprijed zahvalujem.
S pozdravom
Olga Kelemenova
Břeclav, Ćeška"

Arhiva svih Vijesti, od 02.04.2002 do predzadnjih - 12.07.2005!


POSJETITE SPOMEN PARK RUDOLFU PEREŠINU u centru Gornje Stubice, naravno, i uz Gupčevu Lipu te Muzej seljačkih buna! Okrijepite se u Lojzekovoj hiži, kod Puntara (u ova oba objekta možete i prenoćiti!), Rodija ili Birtiji pod Lipom, ili u mnogim drugim ugostiteljskim objektima!

POSJETITE SPOMEN PARK RUDOLFU PEREŠINU u centru Gornje Stubice - i noću!

NAPOMENA
Javite nam se, surađujte, dojavite kako vam se sviđaju ove internet stranice, što bi trebalo dopuniti (vjerujte, znamo i sami, no to ovisi i o dostavljenim podacima od strane udruga, institucija...), promijeniti... Posebno se to odnosi na sve koji Gornjoj Stubici žele napredak. Promjene na stranici vidjet će se minimalno jednom mjesečno, nekad i (dvo)tjedno, a sve će ovisiti i o Vašoj suradnji! Do gledanja!

NAPOMENA 2 - promijenjen je telefon/fax za kontakt za WWW.GORNJASTUBICA.COM, samim time i telefon braće Ciglenečki, udruge ZUM - ZAGORSKI UMJETNICI i WWW.ZBRDAZDOLA.COM: tel/fax: 049 290 955. Mejlovi su isti (urednik) - kontaktirajte, šaljite, surađujte...!


(u suradnji sa Zagorskim listom - po novome - IZLAZI PETKOM!)


gornjostubičko groblje prije Svih svetih, 29.10.2006.
foto: Darko Ciglenečki

ostale fotografije...

(u suradnji sa) www.foto-studio5.hr

gornjastubica.com
po cijelom HR web-u


2 0 0 6.

petak, 3.11.
Gornja Stubica, Dvorac Oršić, 19 sati: PROMOCIJA KNJIGE "Stara zelinska kuharica

DONJA STUBICA, Dvorac Stubički Golubovec, 19 sati: Koncert hrvatske solo pjesme - Mira Zidarić - Orešković, mezzosopran i Srebrenka Široki, klavir

subota, 4.11.
Gornja Stubica, Galerija Lipa, 19 sati: izložba udruge "Likovna kolonija Pihači"

ponedjeljak, 6.11.
STUBIČKE TOPLICE, Specijalna bolnica, od 10 - 13 i od 14 - 16 sati: DARIVANJE KRVI

utorak, 7.11.
OROSLAVJE, Orokonfekcija (restoran), od 10 - 13, i od 14 - 17 sati: DARIVANJE KRVI
ZAGREB:

srijeda, 8.11.
DONJA STUBICA, zdravstvena ustanova, od 10 - 13 i od 14 - 18 sati: DARIVANJE KRVI

četvrtak, 9.11.
GORNJA STUBICA, Vatrogasni dom (kraj Done), od 13 - 16 sati: DARIVANJE KRVI

petak, 10.11.
Marija Bistrica, zdravstvena ustanova, od 10 - 13 i od 14 - 16 sati: DARIVANJE KRVI

ostale najave...

najave (muzika/kultura) za cijelu Hrvatsku...


GORNJOSTUBIČKI KULTURNI PROIZVODI:

- časopis HRVATSKO ZAGORJE posvećen Gornjoj Stubici, broj 1-2, srpanj 2004. (promoviran 30.9.2004.) nabavite u društvu Kajkaviana, Dvorcu Stubički Golubovec, Donja Stubica, za 30 kuna.

- 12. broj Gupčeve Lipe, glasila Gornje Stubice (ožujak 2006., 11. iz veljače 2004.) nabavljiv je, kao i prethodni brojevi (osim 1. i 2.) - u uredništvu u OŠ Matije Gupca!

- CD "VU PLAVEM TRNACI" - TAMBURAŠKI ORKESTAR KUD-A MATIJA GUBEC po 70 kuna i kazetu po 35 kuna nabavite u Birtiji pod Lipom (Božidar Sačer); CD "Pušlec" se može nabaviti u Kajkaviani po cijeni od 60 kn na telefon 049 286 463 (kod Vlaste Gmaz).Drugi, božićni CD "FIOLA" "Veselje ti navješćujem puče kršćanski" (izdavač Kasandra Studio d.o.o) i prvi CD "V kesni čas" (Bestmusic) - moguće je kupiti u centru Gornje Stubice, u frizerskom salonu kod Mihaele Gradečak, kraj Puntara (049 290 279), a javite se i Sabini Frgec.

CD "Cithara Octochorda" kod Župnog ureda Krapinske Toplice (tel 049 232 223) po cijeni od 60 kn, a CD "L'ijepa naša lipa stara" u OŠ Matije Gupca (049 289 164) po cijeni od 70 kn.
Knjige Marijana Karabina nabavite kontaktirajući njega osobno, iako još po knjižarama (a i u knjižnicama) ima njegovog romana "Vjenčanje u crnini". Ako još negdje (a savjetujemo da se raspitate i u suvenirnici Muzeja seljačkih buna, te u Birtiji pod Lipom, prodavaonicama Trgostila) ugledate neki od ovih, ili drugih naših proizvoda - dojavite nam da o tome izvjestimo!


PJESME:

MARKO POPOVIĆ

NAKON BITKE

završilo je
kraj bitke
ne čujem dobro
srce mi lupa
ruke crne od baruta
mrtva tijela
žedan sam
sve je usporeno
krv na uniformi
(nije moja)
miris smrti
kuće u plamenu
živ sam
a sljedeći put?

(MARKO POPOVIĆ, Putnik usijane glave, Felsina, Zagreb, 2004.)
- knjigu za 47 kuna možete nabaviti u centru Gornje Stubice, u trgovini kod Frajtaka (nasuprot cvjećarnice)

DAMIR KUKAVICA - slikarMARIJAN KARABIN

naš gornjostubički književnik

GUPČEVA LIPA

U Stubici podno Sljemena
ti rasteš tu već stoljećima
odoljevaš zubu vremena
i prkosiš svim nedaćama.

Tebe Gubec je posadio
na spomen sebi i tom kraju
dok za kmeta on se borio
da se moćni s njim ne igraju.

Pokoljenja si nadživjela
težaku trudnom hlada dala
štošta lijepa i zla vidjela
mnogu laž i tajnu saznala.

Novorođene si brojila
djecu oko sebe skupljala
zaljubljenima zaklon bila
mrtvima u počast stajala.

Stoj i dalje poput stijene
ko svjedok slavne nam povijesti
potomstvu neka tvoje sjene
zbore o hrvatskoj prošlosti.

GORNJOSTUBIČKE INTERNET STRANICE:
www.gornjastubica.com
Likovna radionica LIPA
MUZEJ SELJAČKIH BUNA
www.gornjastubica-school.hr
www.lojzekovahiza.com
www.zbrdazdola.com
www.targetsite.net
www.zvonko-pizir.com
www.slatki-dar.hr
www.niskogradnja-hren.hr
www.viteski-turnir.com
www.carek.hr
www.puntar.hr
www.bosco.hr
www.dona.hr

NAŠI ŠVICARCI: www.hrvati.ch
(dojavite nam vaše adrese!)


EXPRESS CIPELCUG - G. STUBICA

DRUGI O (GORNJOJ) STUBICI, ZAGORJU:

TEREZIJA LETINIĆ - CIGLENEČKI

I opet blistave
kapljice rose
na travi sjaju
i ptice istu
melodiju
pjevaju
svilene vlati žita
polja prekrivaju
i nebo se visoko plavi
i niče bijela ivančica
u travi
i sve je isto ko i prije
i sve je isto
al opet nije

(TEREZIJA LETINIĆ - CIGLENEČKI, U prstenu plavog neba, vlastita naklada, Požega, 2004.)

LADISLAV PREŽIGALO

ZAGORJU

Kraj šuma proklijale njive
Za sunčeve zrake smanjila gorja.
Od duge zadržale boje žive
Za ime i dušu veselog Zagorja.

Od pjene prigrlili sjaj,
Od ruku preuzeli žulje.
U duši izmolili kaj
Da srebro se smiješi što dulje.

Izgubili strah od jala
Sačuvali natopljenu grudu.
Tamo gdje je suza pala
Poklonili se svetom čudu.

Skupljali se oko punog ili praznog stola
Brigama zidali naborana čela.
U zavežljaju ljubavi ili bola
Okupljali bližnje oko raspela.

Kraj šuma proklijali jarci
Za sunčeve zrake smanjila gorja.
Od radosti buknuli žmarci
Za ime i dušu veselog Zagorja.

(3.9.2003.)
("Šapat u naručju", Pinta, Zagreb, 2003.)