POZIV GRAĐANIMA NA OBVEZNO MIKROČIPIRANJE PASA NA PODRUČJU OPĆINE GORNJA STUBICA

29.06.2018.

Poštovani građani općine Gornja Stubica,

 

obavještavamo Vas da je na snazi novi Zakon o zaštiti životinja ( NN 102/17 ,dalje: Zakon) , kojim se propisuje odgovornost i obveze fizičkih i pravnih osoba radi zaštite životinja, ali i inspekcijski nadzor i prekršajne odredbe.

Ovaj Zakon pred vlasnike/skrbnike pasa stavlja obveze kojih se nužno pridržavati, s obzirom da su propisane i značajne kazne za nepoštivanje istih.

 

 

OBAVEZNO MIKROČIPIRANJE: Vlasnik/skrbnik psa dužan je mikročipirati psa te svi psi na području općine Gornja Stubica moraju biti mikročipirani! Obvezi mikročipiranja podliježu svi psi, bez obzira na starost ili pasminu. Mikročipiranje je gotovo bezbolan proces kojim se pod kožu životinje stavlja sterilna staklena kapsulica s mikročipom koji sadrži jedinstven broj koji se upisuje se u bazu podataka jedinstvenu za cijelu Republiku Hrvatsku. Obveza navođenja broja mikročipa postoji i u slučaju oglašavanja pasa u smislu promjene vlasništva. Člankom 45. Zakona o veterinarstvu (NN 82/13, 148/13) propisano je da svi psi moraju biti označeni mikročipom najkasnije 90 dana od dana štenjenja te upisani u Upisnik kućnih ljubimaca.

 

Cijena mikročipiranja je oko 90,00 kuna.

 

Zakonom propisana kazna za nepoštivanje ove obaveze iznosi do 6.000 kn za fizičke osobe te do 30.000,00 kn za pravne osobe.

 

Označavanje pasa mikročipom može imati više koristi. Brojne su vezane uz brzu i laku jedinstvenu identifikaciju psa koja omogućava npr. vraćanje izgubljenog psa vlasniku ili korištenje bilo kakvog budućeg ‘pametnog’ uređaja (samostalno otključavanje vrata svoje kuće, ‘pametne’ hranilice), a neke mogu biti i zdravstvene (npr. očitavanje tjelesne temperature psa korištenjem mikročipa).

 

Kratak pregled ostalih obaveza koje su vlasnici/skrbnici pasa dužni poštivati i zakonom propisane kazne:

 

OBVEZA PRIJAVE ČINJENICA : Posjednik je obvezan prijaviti nabavu psa, odnosno odjaviti psa u slučaju svakog gubitka posjeda životinje (nestanka, prodaje, darovanja, uginuća) u roku od 14 dana od nastalog događaja ovlaštenoj veterinarskoj organizaciji ili ambulanti.

 

 

OBVEZA CIJEPLJENJA : vlasnik psa mora jednom godišnje osigurati cijepljenje psa protiv bjesnoće.

 

PUTOVNICA : Vlasnik psa mora posjedovati Putovnicu za kućne ljubimce propisanu Odlukom Komisije 2003/803/EZ od 26. studenoga 2003. kojom se utvrđuju obrasci putovnica za kretanje pasa, mačaka i pitomih vretica unutar Zajednice (SL L 312, 27. 11. 2003.).

 

NENAPUŠTANJE: Zakonom o zaštiti životinja zabranjeno je napuštanje životinje. Propisana je veća kazna, do 30.000 kn.

 

KONTROLA RAZMNOŽAVANJA: Zakonska obaveza skrbnika je i osigurati kontrolu razmnožavanja životinje. Ako skrbnik ne želi zbrinuti neželjenu mladunčad, snosi troškove zbrinjavanja. Kao način kontrole razmnožavanja radi se kastracija ženki i mužjaka, rutinski veterinarski zahvat koji sprječava neželjeno potomstvo. Kazna za nepoštivanje ove obaveze iznosi i do 30.000 kn.

 

SVI POTREBNI UVJETI: Skrbnik mora osigurati potrebne uvjete za kućne životinje, što uključuje i veterinarsku skrb. Zanemarivanje i zlostavljanje životinja kažnjivo je iznosom do 30.000 kn, a mučenje i ubijanje zatvorskom kaznom do godine dana.

 

OVLASTI KOMUNALNOG REDARA: Skrbnik životinje obavezan je komunalnom redaru predočiti dokaz o mikročipiranju i cijepljenju psa.

 

ČIŠĆENJE IZMETA I POVODAC: Skrbnik je dužan počistiti izmet za svojim psom i držati životinju na povodcu, osim na mjestima gdje je dopušteno da se pas kreće slobodno.

 

UDOMLJAVANJE UMJESTO KUPNJE: Udomljavanjem umjesto kupnje možete pomoći životinji i svojoj zajednici. Pas iz skloništa je zdrav, cijepljen, mikročipiran i kastriran.

 

 

Ovim putem napominjemo da je Zakon predvidio i provođenje inspekcijskog nadzora nad provođenjem propisanih odredbi.

 

 

Stoga Vas obavještavamo da će uskoro krenuti i inspekcijski nadzor jer su jedinice lokalne samouprave dužne provesti kontrolu obveznog mikročipiranja pasa.

 

Sukladno članku 80. Zakona o zaštiti životinja komunalni redar ima slijedeće ovlasti:

- pregledati isprave na temelji kojih se može utvrditi identitet stranke i drugih osoba nazočnih nadzoru,

- ući u prostore/prostorije u kojima se drže kućni ljubimci,

- uzimati izjave stranaka i drugih osoba,

- zatražiti od stranke podatke i dokumentaciju,

- prikupljati dokaze na vizualni i drugi odgovarajući način,

- očitati mikročip,

- obavljati druge radnje u skladu sa svrhom nadzora,

- podnositi kaznenu prijavu ili optužni prijedlog.

 

Stoga pozivamo sve građane koji nisu izvršili svoje obveze mikročipiranja pasa da isto bez odgode učine odlaskom u ovlaštenu veterinarsku stanicu.

 

Mikročipiranje stoji oko 90,00 kn, cijepljenje i izdavanje putovnice 160 kn.

 

Budite odgovorni i ne riskirajte visoke novčane kazne! Odvedite svojega psa na cijepljenje, mikročipiranje i kastraciju te održavajte svoje naselje čistim i ugodnim za život.

 

Ako ste svjedok kršenja zakona, zanemarivanja i/ili zlostavljanja životinja, svakako prijavite takve slučajeve nadležnoj veterinarskoj inspekciji i komunalnom redarstvu, a u slučaju zlostavljanja i policiji. Budite aktivan sudionik društva i štitite životinje!

 

S poštovanjem,

 

 

                                                                                  OPĆINA GORNJA STUBICA

 

 

 

Novosti

22.05.2019 OVE SUBOTE U GORNJOJ STUBICI MOBILNO RECIKLAŽNO DVORIŠTE

Obavještavaju se mještani Općine Gornja Stubica da će se dana  25. svibnja 2019.  godine (subota) u vremenskom razdoblju od 08.00 d ...

22.05.2019 RJEŠENJE O ODREĐIVANJU BIRAČKIH MJESTA NA PODRUČJU OPĆINE GORNJA STUBICA ZA IZBORE ZA EUROPSKI PARLAMENT

NA PODRUČJU OPĆINE GORNJA STUBICA ODREĐENA SU SLIJEDEĆA BIRAČKA MJESTA       1. biračko  mjesto broj 1 u  SVET ...

22.05.2019 OBAVIJEST ČLANOVIMA BIRAČKIH ODBORA NA PODRUČJU OPĆINE GORNJA STUBICA

Obavještavaju se članovi birački odbora da  je na mrežnoj stranici Državnog izbornog povjerenstva Republike Hrvatske www.izbori.hr u rubrici ...

Prikaži još novosti

PROJEKTI OPĆINE GORNJA STUBICA FINANCIRANI SREDSTVIMA EUROPSKE UNIJE

Rekonstrukcija nerazvrstane ceste Šagudovec - Sekirevo Selo

  OVAJ PROJEKT SUFINANCIRAN JE SREDSTVIMA EUROPSKE UNIJE Europski poljoprivredni fond za ruralni razvoj Rekonstrukcija nerazvrstane ceste Šagudovec – Sekirevo Selo ... nastavak

Izrada Strategije razvoja Općine Gornja Stubica za razdoblje 2018. - 2028.

    OVAJ PROJEKT SUFINANCIRAN JE SREDSTVIMA EUROPSKE UNIJE Europski poljoprivredni fond za ruralni razvoj Strategija razvoja Općine Gornja Stubica za razdoblje do 2028. g ... nastavak

Izgradnja i opremanje dječjeg vrtića u Gornjoj Stubici

  OVAJ PROJEKT SUFINANCIRAN JE SREDSTVIMA EUROPSKE UNIJE Europski poljoprivredni fond za ruralni razvoj Izgradnja i opremanje dječjeg vrtića u Gornjoj Stubici     & ... nastavak


 

Zaštita osobnih podataka:

Općina Gornja Stubica
ADRESA: Trg Svetog Jurja 2, 49245 Gornja Stubica
TELEFON: 049/289-282,049/290-915
TELEFAX: 049/289-687
E-mail: