U OSNOVNOJ ŠKOLI MATIJE GUPCA U GORNJOJ STUBICI ODRŽAN PROGRAM PROMETNE KULTURE ZA NAJMLAĐE

07.09.2018.

U organizaciji udruge Preventivni program o sigurnosti u cestovnom prometu u suradnji s tvrtkom Jumičar Hrvatska s partnerima i pokroviteljima koji su između ostalih Ministarstvo znanosti i obrazovanja RH, Krapinsko-zagorska županija, Općina Gornja Stubica, Osnovna škola Matije Gupca, Županijsko društvo Crvenog križa, Općine Marija Bistrica i Stubičke Toplice i drugi, u Osnovnoj školi Matije Gupca u Gornjoj Stubici u četvrtak 06. rujna 2018.g. održana je preventivna akcija "Program prometne kulture za najmlađe".

Radi se o preventivnoj edukaciji o sigurnosti u cestovnom prometu za djecu nižih razreda osnovnih škola. Program je Hrvatska inačica Jumičar koncepta koji je potekao iz Finske prije više od 25 godina i provodi se u većini europskih zemalja.

Od 2013.g. do danas, obuku je prošlo više od 40.000 učenika drugih i trećih razreda u preko 200 osnovnih škola. Početak provedbe programa u školskoj godini 2018./2019.g. u Krapinsko-zagorskoj županiji obilježava se u OŠ Matije Gupca u Gornjoj Stubici gdje gostuju i učenici iz osnovnih škola s područja Stubičkih Toplica i Marije Bistrice.

Ovim projektom nastoji se podići razina prometne kulture te stupanj znanja i vještina potrebnih za sigurno sudjelovanje djece u prometu, ali i utjecati na preuzimanje odgovornosti kod djece, predviđanje opasnosti i zaključivanje o uzročno-posljedičnoj vezi ponašanja u prometu i svakodnevnim potencijalno opasnim situacijama.

Program čine dva dijela: prvi je multimedijsko interaktivno predavanje gdje djeca kroz igru uče prepoznati opasnosti, pravilno ponašanje, važnost horizontalne i vertikalne signalizacije u svrhu povećavanja sigurnosti. Drugi dio je praktičan, tj. uključuje samostalno upravljanje vozilima za obuku na prometnom poligonu uz nadzor instruktora i prometne policije.

U programu kod OŠ Matije Gupca sudjelovali su i članovi Gradskog društva Crvenog križa Donja Stubica kod kojih su djeca prošla radionicu "Osnove prve pomoći", zatim članovi DVD-a Gornja Stubica kod kojih su djeca prošla radionicu "Zaštita od požara za djecu" te policijski službenici Policijske postaje Donja Stubica kod kojih su djeca mogla saznati sve o tome kako se ponašati u prometu bilo kao vozač, pješak ili biciklist, zatim informacije o policijskom vozilu te o zanimanju policajac.

Sudionike programa obišli su i predstavnici partnera i pokrovitelja ove preventivne edukacije - zamjenik župana Krapinsko-zagorske županije Anđelko Ferek-Jambrek, zamjenik načelnika Općine Gornja Stubica Vladimir Škvorc, ravnateljica Osnovne škole Matije Gupca Sanja Knezić te predsjednik Vatrogasne zajednice Općine Gornja Stubica Josip Lešković.

 


Novosti

13.11.2018 U SLANOM POTOKU ODRŽANO JUBILARNO DESETO MARTINJSKO PROŠTENJE

U organizaciji Udruge "Gornjostubička luč" u Slanom Potoku je kod Kapele sv. Martina i na prostoru Etno sela "Dišeća starina" u ...

12.11.2018 ČLANOVI GORNJOSTUBIČKE UDRUGE BRANITELJA DOMOVINSKOG RATA "SVETI JURAJ" I ČLANOVI UDRUGE UMIROVLJENIKA OPĆINE GORNJA STUBICA POSJETILI VUKOVAR

Povodom Dana pada Vukovara i Dana sjećanja na žrtve Vukovara 1991.g., u subotu, 10. studenog 2018.g. članovi gornjostubičke Udruge branitelja Domovinskog ...

12.11.2018 OPĆINSKA DELEGACIJA NA PROSLAVI MARTINJA U PRIJATELJSKOJ OPĆINI SLOVENSKE KONJICE

U subotu 10. studenog 2018. godine delegacija naše Općine u sastavu općinski načelnik Jasmin Krizmanić, općinski vijećnik Marijan Sviben, predsj ...

Prikaži još novosti

 

Zaštita osobnih podataka:

Općina Gornja Stubica
ADRESA: Trg Svetog Jurja 2, 49245 Gornja Stubica
TELEFON: 049/289-282,049/290-915
TELEFAX: 049/289-687
E-mail: