U OSNOVNOJ ŠKOLI MATIJE GUPCA U GORNJOJ STUBICI ODRŽAN PROGRAM PROMETNE KULTURE ZA NAJMLAĐE

07.09.2018.

U organizaciji udruge Preventivni program o sigurnosti u cestovnom prometu u suradnji s tvrtkom Jumičar Hrvatska s partnerima i pokroviteljima koji su između ostalih Ministarstvo znanosti i obrazovanja RH, Krapinsko-zagorska županija, Općina Gornja Stubica, Osnovna škola Matije Gupca, Županijsko društvo Crvenog križa, Općine Marija Bistrica i Stubičke Toplice i drugi, u Osnovnoj školi Matije Gupca u Gornjoj Stubici u četvrtak 06. rujna 2018.g. održana je preventivna akcija "Program prometne kulture za najmlađe".

Radi se o preventivnoj edukaciji o sigurnosti u cestovnom prometu za djecu nižih razreda osnovnih škola. Program je Hrvatska inačica Jumičar koncepta koji je potekao iz Finske prije više od 25 godina i provodi se u većini europskih zemalja.

Od 2013.g. do danas, obuku je prošlo više od 40.000 učenika drugih i trećih razreda u preko 200 osnovnih škola. Početak provedbe programa u školskoj godini 2018./2019.g. u Krapinsko-zagorskoj županiji obilježava se u OŠ Matije Gupca u Gornjoj Stubici gdje gostuju i učenici iz osnovnih škola s područja Stubičkih Toplica i Marije Bistrice.

Ovim projektom nastoji se podići razina prometne kulture te stupanj znanja i vještina potrebnih za sigurno sudjelovanje djece u prometu, ali i utjecati na preuzimanje odgovornosti kod djece, predviđanje opasnosti i zaključivanje o uzročno-posljedičnoj vezi ponašanja u prometu i svakodnevnim potencijalno opasnim situacijama.

Program čine dva dijela: prvi je multimedijsko interaktivno predavanje gdje djeca kroz igru uče prepoznati opasnosti, pravilno ponašanje, važnost horizontalne i vertikalne signalizacije u svrhu povećavanja sigurnosti. Drugi dio je praktičan, tj. uključuje samostalno upravljanje vozilima za obuku na prometnom poligonu uz nadzor instruktora i prometne policije.

U programu kod OŠ Matije Gupca sudjelovali su i članovi Gradskog društva Crvenog križa Donja Stubica kod kojih su djeca prošla radionicu "Osnove prve pomoći", zatim članovi DVD-a Gornja Stubica kod kojih su djeca prošla radionicu "Zaštita od požara za djecu" te policijski službenici Policijske postaje Donja Stubica kod kojih su djeca mogla saznati sve o tome kako se ponašati u prometu bilo kao vozač, pješak ili biciklist, zatim informacije o policijskom vozilu te o zanimanju policajac.

Sudionike programa obišli su i predstavnici partnera i pokrovitelja ove preventivne edukacije - zamjenik župana Krapinsko-zagorske županije Anđelko Ferek-Jambrek, zamjenik načelnika Općine Gornja Stubica Vladimir Škvorc, ravnateljica Osnovne škole Matije Gupca Sanja Knezić te predsjednik Vatrogasne zajednice Općine Gornja Stubica Josip Lešković.

 


Novosti

22.01.2019 Dodjela javnih priznanja Općine Gornja Stubica u 2019. godini

Podsjećamo udruge civilnog društva, prvne i fizičke osobe da je Općinsko vijeće Općine Gornja Stubica raspisalo natječaj za dodjelu javnih prizn ...

22.01.2019 Održana svečana podjela svjedodžbi za njegovateljice pripadnicama ciljane skupine u sklopu projekta MIPOS

U petak 18. siječnja 2019. godine u zabočkoj Gradskoj galeriji upriličena je svečana dodjela svjedodžbi za 30 žena koje su zaposlene kao njegovateljice ...

21.01.2019 ODRŽANO TRADICIONALNO „VINCEKOVO 2019.“ U GORNJOJ STUBICI

  Dana 19. siječnja 2019. održano je tradicionalno „Vincekovo“ u Gornjoj Stubici u organizaciji Udruge vinara i vinogradara „Peh ...

Prikaži još novosti

 

Zaštita osobnih podataka:

Općina Gornja Stubica
ADRESA: Trg Svetog Jurja 2, 49245 Gornja Stubica
TELEFON: 049/289-282,049/290-915
TELEFAX: 049/289-687
E-mail: