Općina Gornja Stubica

MINISTAR ŠTROMAR U STUBIČKOM KRAJU: Novim zakonom o obnovi nakon potresa, svi stradali imat će riješeno stambeno pitanje

03.04.2020.

Potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva Predrag Štromar posjetio je danas Donju Stubicu i obišao kuće koje su oštećene u potresu. U društvu ministra bili su i župan Željko Kolar, gradonačelnik Donje Stubice Nikola Gospočić, načelnik Gornje Stubice Jasmin Krizmanić te njegov zamjenik Vladimir Škvorc.

Kako su izvjestili statičari u Hižakovcu u Donjoj Stubici, oštećeno je oko 250 objekata na području Gornje, a oko 80 objekata na području Donje Stubice, s time da je 50 – ak objekata nestabilno i nefunkcionalno, odnosno zahtijeva generalnu sanaciju ili uklanjanje i gradnju zamjenskih objekata. – Općine i grad su u istom danu potresa sanirali dimnjake, gotovo 30 posto krovova na ovom području je bilo raskriveno - rekli su Dubravko Kampuš i Robert Mužek, inženjeri tvrtke Zagorje Pro – Kon iz Zaboka, koji rade na procjeni štete. Jedna od kuća u Hižakovcu, koju je uništio potres u kojom se ne može stanovati je i kuća Andrije Sačera iz Hižakovca, koji je smještaj našao kod sestre.

Ministar Predrag Štromar pohvalio je statičare, ističući da odlično rade svoj posao. – Procjena zgrada da li su za stanovanje prvi je dio posla, koji treba napraviti što prije. Došli smo i poručiti javnosti da nije samo Zagreb nastradao, već i ovaj kraj, a novi zakon donosimo kako bi omogućili našim građanima da im se riješi stambeno pitanje i krov nad glavom i u tom ćemo zakonu brinuti i o ovom kraju – istaknuo je Štromar. – Svi će dobiti ono što je neophodno i svi će imati riješeno svoje stambeno pitanje. Prioritet je projektiranje, tako da već osiguravamo sredstva i čim prije ćemo krenuti, a na temelju svega što su statičari napravili i utvrdili u aplikacijama – rekao je ministar, uputivši čestitke svima koji su se odmah prvi dan nakon potresa angažirali, od vatrogasaca, policije, vojske do samih građana, kako ne bi bilo više opasnosti od dimnjaka, crijepova i krovova. - Jedinice lokalne samouprave i regionalna uprava kvalitetno rade svoj posao. Zakon ćemo donijeti javnom raspravom pa će svi biti upoznati s njim i svi mogu dati svoje prijedloge. Sve pametne i konstruktivne prijedloge koji donose boljitku ćemo prihvatiti – zaključio je ministar Predrag Štromar.

Župan Željko Kolar ponovio je da je na prijedlog čelnika ovih općina proglasio elementarnu nepogodu za područje Općina Gornja Stubica i Marija Bistrica te grada Donja Stubica. - Prva procjena šteta za područje Gornje Stubice je oko 50 milijuna kuna, za područje Donje Stubice 15 do 20 milijuna, a u Mariji Bistrici će biti između 10 i 15 milijuna kuna. Naravno, to su svote koje jednostavno lokalna samouprava niti sa Županijom ne može nadoknaditi. Podržavamo Ministarstvo graditeljstva i ministra Štromara u izradi zakona koji će jasno definirati prava svakog nastradalog, svakog domaćinstva koje je ostalo bez svoje kuće. Nakon što se zakon donese, moramo vidjeti koji će biti način sufinanciranja ili financiranja same obnove ovih kuća, da vidimo na koji ćemo se način mi moći uključiti u to. Ne smijemo zaboraviti da se čitavo vrijeme borimo i s jednim nevidljivim neprijateljem, koronavirusom. Na području KZŽ za današnji dan još nema rezultata, imamo 65 zaraženih i na 100 tisuća stanovnika mi smo, na žalost, područje koje ima najviše zaraženih. Naše zdravstvene ustanove su pod velikim pritiskom i dodatnim troškovima, iz svojih vlastitih sredstava smo više od 1,2 milijuna kuna uložili u opremu da bi sustav funkcionirao. Sve to zajedno treba uzeti u obzir, a ono što je sigurno, nemamo vremena, jer mjeseci će brzo proći, dok se zakon donese, prirede pravilnici, dok se određuju uvjeti, a zima će za čas na vrata. Stoga, moja podrška i zamolba ministru da se čim prije ide s tim zakonom, jer razgovarajući s ljudima, vidimo da je najgora neizvjesnost– zaključio je župan Kolar.

Gradonačelnik Donje Stubice Nikola Gospočić zahvalio je ministru Štromaru na dolasku i potpori. - Na našem području imamo 12 – ak kuća u kojima je nemoguće stanovati. Za sada je na otvoreni poziv preko stranica grada stiglo 70 zahtjeva za obeštećenjem, a rok je produžen do 17. travnja. Obilazimo teren, upisujemo objekte u registar i nadam se da ćemo za dva tjedna imati konačnu brojku, no sigurno će biti preko 20 milijuna štete i preko 100 oštećenih objekata na području Donje Stubice – rekao je Gospočić.

Načelnik Gornje Stubice Jasmin Krizmanić istaknuo je da je Općina do sada zaprimila oko 230 prijava. – Njih 80 je detektirano kao oštećeno, jače oštećeno te objekti koji nisu za život. Čak 35 objekata procijenjeno je da nisu više za stanovanje, dio tih obitelji su kod rodbine, a 13 ih je smješteno u Jezerčici. Kod ljudi postoji velika neizvjesnost, svaki dan nas pitaju kako će se riješiti njihov problem – rekao je Krizmanić, dodajući da će se stvarne štete koje je potres napravio ovom području znati kroz mjesec dana.

Preuzeo sa zagorje.com

 

Općina Gornja Stubica

ADRESA: Trg Svetog Jurja 2, 49245 Gornja Stubica
TELEFON: 049/289-282,049/290-915
TELEFAX: 049/289-687
E-mail:
Izrada web stranica: ITB internet usluge