Općina Gornja Stubica
☰ Izbornik
Početna stranica Panorama Gornje Stubice Novosti ODLUKA O DONOŠENJU PROSTORN PLANA UREĐENJA OPĆINE GORNJA STUBICA - PROČIŠĆENI TEKST DJEČJI VRTIĆ JUREK OPĆINSKO VIJEĆE OPĆINE GORNJA STUBICA SAZIV 2021. GODINE LOKALNI IZBORI 2021. GODINE IZBORI ZA ČLANOVE VIJEĆA MJESNIH ODBORA 2021. GODINE LOKALNI IZBORI 2017. POREZ NA NEKRETNINE OPĆINSKO VIJEĆE OPĆINE GORNJA STUBICA SAZIV 2017. GODINE SAVJET MLADIH OPĆINE GORNJA STUBICA SAZIV 2017 MJESNI ODBORI NA PODRUČJU OPĆINE GORNJA STUBICA KALENDAR DOGAĐANJA ZA PODRUČJE DJELOVANJA TURISTIČKE ZAJEDNICE PODRUČJA DONAJ STUBICA I GORNJA STUBICA ZA 2018. GODINU JEDNOSTAVNA NABAVA PRIKUPLJANJE OTPADA NA PODRUČJU OPĆINE GORNJA STUBICA PLAN GOSPODARENJA OTPADOM IV. IZMJENE I DOPUNE PROSTORNOG PLANA UREĐENJA OPĆINE GORNJA STUBICA III. IZMJENE I DOPUNE PROSTRONOG PLANA UREĐENJA OPĆINE GORNJA STUBICA IZBORI ZA ČLANOVE VIJEĆA MJESNIH ODBORA U OPĆINI GORNJA STUBICA 2017. GODINE BAGATELNA NABAVA IZBORI ZA ČLANOVE VIJEĆA MJESNIH ODBORA 2013. LOKALNI IZBORI 2013. NATJEČAJI I JAVNI POZIVI ANTIKORUPCIJA OPĆINSKI KALENDAR DOGAĐANJA ZA 2014. GODINU USTROJ OPĆINE GORNJA STUBICA GORNJOSTUBIČKA ETNO SELA II Ciljane izmjene i dopune prostornog plana uređenja Općine Gornja Stubica OBRASCI PRAVO NA PRISTUP INFORMACIJAMA ZAKONI IZ PODRUČJA DJELOVANJA LOKALNE SAMOUPRAVE JAVNA NABAVA KALENDAR DOGAĐANJA ZA PODRUČJE DJELOVANJA TURISTIČKE ZAJEDNICE PODRUČJA DONJA STUBICA I GORNJA STUBICA ZA 2016. GODINU PRIJEVREMENI IZBORI ZA ZASTUPNIKE U HRVATSKI SABOR 2016. PRORAČUN OPĆINE GORNJA STUBICA O Gornjoj Stubici Dokumenti Politika Gospodarstvo Turizam Institucije Ostale udruge Udruge u kulturi Sportske udruge Izjava o pristupačnosti Izjava o privatnosti Kontakt
☰ Izbornik
× Početna stranica Panorama Gornje Stubice Novosti ODLUKA O DONOŠENJU PROSTORN PLANA UREĐENJA OPĆINE GORNJA STUBICA - PROČIŠĆENI TEKST DJEČJI VRTIĆ JUREK OPĆINSKO VIJEĆE OPĆINE GORNJA STUBICA SAZIV 2021. GODINE LOKALNI IZBORI 2021. GODINE IZBORI ZA ČLANOVE VIJEĆA MJESNIH ODBORA 2021. GODINE LOKALNI IZBORI 2017. POREZ NA NEKRETNINE OPĆINSKO VIJEĆE OPĆINE GORNJA STUBICA SAZIV 2017. GODINE SAVJET MLADIH OPĆINE GORNJA STUBICA SAZIV 2017 MJESNI ODBORI NA PODRUČJU OPĆINE GORNJA STUBICA KALENDAR DOGAĐANJA ZA PODRUČJE DJELOVANJA TURISTIČKE ZAJEDNICE PODRUČJA DONAJ STUBICA I GORNJA STUBICA ZA 2018. GODINU JEDNOSTAVNA NABAVA PRIKUPLJANJE OTPADA NA PODRUČJU OPĆINE GORNJA STUBICA PLAN GOSPODARENJA OTPADOM IV. IZMJENE I DOPUNE PROSTORNOG PLANA UREĐENJA OPĆINE GORNJA STUBICA III. IZMJENE I DOPUNE PROSTRONOG PLANA UREĐENJA OPĆINE GORNJA STUBICA IZBORI ZA ČLANOVE VIJEĆA MJESNIH ODBORA U OPĆINI GORNJA STUBICA 2017. GODINE BAGATELNA NABAVA IZBORI ZA ČLANOVE VIJEĆA MJESNIH ODBORA 2013. LOKALNI IZBORI 2013. NATJEČAJI I JAVNI POZIVI ANTIKORUPCIJA OPĆINSKI KALENDAR DOGAĐANJA ZA 2014. GODINU USTROJ OPĆINE GORNJA STUBICA GORNJOSTUBIČKA ETNO SELA II Ciljane izmjene i dopune prostornog plana uređenja Općine Gornja Stubica OBRASCI PRAVO NA PRISTUP INFORMACIJAMA ZAKONI IZ PODRUČJA DJELOVANJA LOKALNE SAMOUPRAVE JAVNA NABAVA KALENDAR DOGAĐANJA ZA PODRUČJE DJELOVANJA TURISTIČKE ZAJEDNICE PODRUČJA DONJA STUBICA I GORNJA STUBICA ZA 2016. GODINU PRIJEVREMENI IZBORI ZA ZASTUPNIKE U HRVATSKI SABOR 2016. PRORAČUN OPĆINE GORNJA STUBICA O Gornjoj Stubici Dokumenti Politika Gospodarstvo Turizam Institucije Ostale udruge Udruge u kulturi Sportske udruge Izjava o pristupačnosti Izjava o privatnosti Kontakt

U SPOMEN NA HEROJA DOMOVINSKOG RATA RUDOLFA PEREŠINA U GORNJOJ STUBICI ODRŽANI XXIV. SUSRETI ZA RUDIJA

13.09.2021.

U nedjelju 12. svibnja 2021. godine u Spomen parku Rudolfa Perešina u Gornjoj Stubici, otvoreni su XXIV. Susreti za Rudija u spomen na Rudolfa Perešina pilota Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i heroja Domovinskog rata koji je poginuo1995. godine u akciji Bljesak.

Prije svečanog otvorenja u Župnoj crkvi svetog Jurja u Gornjoj Stubici održana je Sveta misa koju je predvodio upravitelj naše Župe vlč. Nikola Jurković.

Svetoj misi su uz mnogobrojne mještane Gornje Stubice i Donje Stubice nazočili i gđa. Ljerka Perešin supruga pokojnog Rudolfa Perešina, gosp. Damir Krstičević izaslanik Predsjednika  Vlade Republike Hrvatske i posebni  savjetnika premijera, izaslanik ministra obrane državni tajnik gosp. Branko Hrg,  općinski načelnik Jasmin Krizmanić, općinski vijećnici, pripadnici UBDR Sveti Juraj, Vatrogasne zajednice Općine Gornja Stubica i Puhačkog orkestra Vatrogasne zajednice Općine Gornja Stubica.

Poslije svete mise vlč. Nikola Jurković blagoslovio je motore i njihove vlasnike koji su se okupili kod Kućice pod lipom u čast Rudolfu Perešinu.

U koloni se došlo do Spomen parka Rudolfa Perešina gdje je glasnim pucanjem Udruge kuburaša Marija Bistrica započela svečanost otvorenja XXIV. Susreta za Rudija.

Hrvatsku himnu na početku svečanosti izveli su Mješoviti župni zbor Vokalisti svetog Jurja i Ivica Kontent te Puhački orkestar Vatrogasne zajednice Općine Gornja Stubica.

Obitelj Rudolfa Perešina te brojne delegacije položile su vijence i zapalile svijeće pred njegovom bistom.

U ime Predsjednika Republike Hrvatske i vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga vijenac je položio brigadni general Michael Križanec, zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

Vijenac su položili i gosp. Damir Krstičević– izaslanik Predsjednika Vlade Republike Hrvatske i posebni savjetnika premijera, u čijoj pratnji se nalazio i gosp. Branko Hrg, državni tajnik - izaslanik ministra obrane dr. Maria Banožića.

Svijeću je zapalila i gđa Vesna Helfrih, pročelnica Gradskog ureda za branitelje- izaslanica gradonačelnika Grada Zagreba.

Župan Krapinsko – zagorske županije gosp. Željko Kolar vijenac je položio zajedno sa savjetnikom za branitelje g. Žarkom Miholićem te g. Viktorom Šimunićem - županijskim vijećnikom i gradonačelnikom Grada Oroslavja.

Vijence su položili i Izaslanik veleposlanika SAD-a vojni ataše Matt Denny, kao i izaslanik veleposlanika Republike Mađarske brigadir Zotl Habito.

Izaslanstvo Općine Gornja Stubica na čelu s općinskim načelnikom gosp. Jasminom Krizmanićem i izaslanstvo Zagrebačkog zrakoplovno tehničkog saveza Rudolfa Perešina na čelu s tajnikom gosp. Lukom Šimurinom, te predstavnici Zagrebačke zajednice tehničke kulture na čelu s predsjednikom Jadrankom Baturićem, također su položili vijence i zapalili svijeće.

Pred bistom su se poklonili i predstavnici Udruge policije iz Domovinskog rata te predstavnici Udruge HVIDR-e Varaždin na čelu s predsjednikom Dragutinom Špacom.

Načelnik Općine Gornja Stubica Jasmin Krizmanić uputio je pozdrave u ime Općine Gornja Stubica te Zagrebačkog zrakoplovnog-tehničkog saveza Rudolf Perešin. - Posebne pozdrave upućujem obitelji Rudolfa Perešina koja sve ove godine podržava ovu manifestaciju naš trud da sjećanje na njihovog supruga, oca i djeda ne izblijedi i da ne bude zaboravljeno – naglasio je načelnik. – Naš Rudi i njegova ljubav prema Domovini te osjećaj profesionalnosti, vodili su ga u društvo naših istinskih heroja prema kojima je i sam iskazivao divljenje, heroja Vukovara, Dubrovnika i ostalih sela i gradova – naglasio je Krizmanić i tvrdnju potkrijepio Rudijevim riječima koji je smatrao kako svatko tko Hrvatsku smatra svojom domovinom treba doprinijeti borbi za slobodu.

Načelnik Krizmanić naglasio je kako je cilj Susreta za Rudija sjećanje na sve što je on učinio za našu Domovinu te je iskazao posebno zadovoljstvo zbog činjenice da je izgradnja Spomen hiže Rudolfa Perešina, koja će trajno čuvati uspomenu na njegovo životno djelo, pred samim završetkom. – Spomen hiža će svima, a posebno školskoj djeci i mladima svjedočiti istinu o sudbonosnim momentima obrane naše Domovine. Nadam se da ćemo sljedeće godine kada ćemo obilježavati 25. Susrete za Rudija otvoriti objekt za javnost – rekao je Krizmanić i zahvalio Ministarstvu obrane, Ministarstvu hrvatskih branitelja, Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu, Gradu Zagrebu, Krapinsko-zagorskoj županiji, zagrebačkom Zrakoplovno-tehničkom savezu Rudolfa Perešina i svima koji ovu manifestaciju čine prepoznatljivom u Hrvatskom i šire.

„Mi smo mali narod, ali smo uvijek imali velike ljude, koji su u pravom trenutku znali prepoznati povijesni trenutak i napraviti pravu stvar. Upravo to su napravili i hrvatski branitelji. Da žrtva nijednog branitelja ne bi bila uzaludna, mi koji smo imali sreću i ostali živi, svaki od nas na svom radnom mjestu mora napraviti sve da stvorimo uvjete da mladi ostanu živjeti u našoj zemlji i vjerujem da će tada svi heroji koji nas gledaju s neba, poput našeg Rudija, biti zadovoljni“ - istaknuo je župan Željko Kolar.

Gđa Vesna Helfrih kazala je kako je posebna čast odazvati se odavanju počasti najpoznatijem pilotu Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, Rudolfu Perešinu, heroju Domovinskog rata. Podsjetila je i na činjenicu da je Gradska skupština 2016. godine Rudolfa Perešina proglasila počasnim građaninom Zagreba. – Rudolf Perešin je svoj život nesebično položio za našu slobodu i neovisnost i taj čin nikad nećemo zaboraviti, kao ni herojski prelet migom iz Bihaća u Austriju u listopadu 1991. godine. Taj povijesni čin mora ostati podsjetnik živima i primjer budućim generacijama što je ljubav prema domovini i svom narodu – naglasila je gđa. Helfrih dodavši kako je ova međunarodna manifestacija od osobitog značenja za Krapinsko-zagorsku županiju, ali i cijelu Republiku Hrvatsku. Istaknuvši kako moramo biti ponosni na sjajne i hrabre čuvare našeg neba i naših granica, riječima „Rudi, hvala ti!” zaključila je kako prije svega moramo biti ponosni i čuvati sjećanje na heroja Domovinskog rata – stožernog brigadira Hrvatske vojske Rudolfa Perešina.

Gospodin Damir Krstičević istaknuo je kako su mnogi građani tijekom devedesetih dali na razne načine doprinos u stvaranju neovisne i demokratske Republike Hrvatske, ali hrvatski su branitelji žrtvovali svoje živote kako bi ostvarili slobodu. – Jedan od tih najboljih bio je i Rudolf Perešin, moralna gromada i heroj Domovinskog rata, koji je u teškim vremenima učinio nezamisliv podvig, a njegove su riječi pokazale jedinstvo i snagu hrvatskog naroda u namjeri da konačno izborimo dugo sanjanu slobodu – rekao je Krstičević.

– Ovaj kraj tak je puno dal i još bu dal! Rudi je simbol i ovi 24. po redu Susreti su simbolika heroja, viteza i čovjeka. Rudi je bio jedan od najznačajnijih pripadnika hrvatskih zrakoplovstva koji je udario temelje onome što je ratno zrakoplovstvo danas, ali i temelje koji će omogućiti da se ratno zrakoplovstvo dodatno razvija. Njegova čast, žrtva i načela po kojima je živio ratno zrakoplovstvo danas živi. To su načela ljubavi, odricanja, pravice, profesionalnosti i patriotizma, skromnosti, hrabrosti, poniznosti i čovječnosti. Odricao se i bio je skroman. Mislim da je to i jedan od razloga zašto i priređujemo ovakve susrete koji je bio skroman. Kako je živio tako je i umro – za svog života nije nikad tražio ništa za sve što je učinio – poručio je general Križanec.

Po završetku svečanog otvorenja održan je aeromiting koji je ponovno okupio mnogobrojne posjetitelje iz svih krajeva Hrvatske.

Program je započeo i završio preletom MIG-a 21.

U međuvremenu se na prostoru kod Spomenika Matiji Gupcu održavao Sajam domaćih OPG-ova.

U vremenu od 13:00 do 15:00 sati svirao je GOOD OLD TIMES BAND, a od 17:00 – 19:00 sati održan je koncert KREŠE OREMUŠA I SMALL HOUSE BROWNA.

 

Općina Gornja Stubica

ADRESA: Trg Svetog Jurja 2, 49245 Gornja Stubica
TELEFON: 049/289-282,049/290-915
TELEFAX: 049/289-687
E-mail:
Izrada web stranica: ITB internet usluge