Ove godine obilježava se 100- ta obljetnica izgradnje pruge Gornja Stubica-Zabok

07.12.2016.

        Dragi naši sumještani ovim člankom želimo vas podsjetiti na jednu od većih obljetnica u našem kraju.

         Ove godine obilježava se 100- ta obljetnica izgradnje i prometovanja pruge Gornja Stubica – Zabok. Izgradnja ove pruge potakla je snažniji gospodarski razvoj našeg kraja uočljiv u začecima industrijalizacije oživljavanju trgovine te unapređivanju poljodjelstva.

          Izgradnju vicinalne pruge od Zaboka do Gornje Stubice pokrenuo je Ivan Obad, veleposjednik iz Zagreba koji je1907. godine zatražio pretkoncesiju za njezinu izgradnju. Godinu dana poslije želio je tu prugu produljiti od Gornje Stubice preko Medvednice do Šestina na zagrebačkoj strani gdje bi se ona nadovezivala na tramvajsku mrežu, koju je gradsko poglavarstvo namjeravalo dovesti do Šestina. Budući da do produljivanja tramvajske mreže nije došlo, Obad je odustao od te nakane, pa je pruga sagrađena samo do Gornje Stubice.

          Ophod pružne trase obavljen je 26. svibnja 1914. nakon čega je počela i izgradnja pruge, i to bez odobrene koncesije i građevne dozvole, što je bio svojevrstan presedan. Do izbijanja I. svjetskoga rata godine 1914. bio je obavljeno 75 posto zemljanih radova i radova na ugradi pružnih uređaja te 50 posto radova na podignuću kolodvorskih zgrada. Koncesija je napokon bila odobrena, pa je izgradnja ozakonjena tek krajem godine 1915. Zanimljiva je pojedinost da je koncesija za tu prugu odobrena na 60 godina, a ne na 90 godina kako je bilo uobičajeno.

         Pruga Zabok- Gornja Stubica sagrađena je u duljini od 12,9 kilometara, najveća dopuštena brzina bila je 40 km/h, najveći dopušteni uspon 10 promila te osovinsko opterećenje od 12 tona.   

          Nakon očevida pruga je 19. studenoga 1916. predana u promet. To je bila posljednja vicinalna pruga koja je izgrađena u Hrvatskoj budući su nakon raspada Austro-Ugarske Monarhije  krajem I. svjetskoga rata sve vicinalne pruge u Hrvatskoj bile podržavljene.

           Ova pruga i danas doprinosi i sastavni je dio svakodnevnom životu svih nas pogotovo đaka, studenata i radnika iako ne u tolikoj mjeri kao prijašnjih godina.

            U budućnosti se nadamo da će doći do revitalizacije ove pruge te na taj način do bolje povezanosti Gornje Stubice sa Zabokom i Zagrebom.


Novosti

15.02.2019 Hrvatska elektroprivreda d.d. raspisala natječaj za dodjelu donacija ustanovama, udrugama i drugim organizacijama civilnog društva u 2019. godini

Obavještavamo udruge, ustanove i druge organizacije civilnog društva da je Hrvatska elektroprivreda d.d. 11. veljače 2019. raspisala Natječaj ...

14.02.2019 MANIFESTACIJA „BABIČINI KOLAČI“ OVE GODINE U GORNJOJ STUBICI

U srijedu, 13. veljače 2019. godine u prostoru Općine Gornja Stubica održan je sastanak načelnika Općine Jasmina Krizmanića i zamjenika načelnika Vlad ...

13.02.2019 Općinski načelnik na proslavi Dana škole „Matija Gubec“ Tavankut

Osnovna škola „Matija Gubec“ iz  Tavankuta u Vojvodini, prijateljska škola naše gornjostubičke škole,  pro ...

Prikaži još novosti

 

Zaštita osobnih podataka:

Općina Gornja Stubica
ADRESA: Trg Svetog Jurja 2, 49245 Gornja Stubica
TELEFON: 049/289-282,049/290-915
TELEFAX: 049/289-687
E-mail: