UDRUGA „GORNJOSTUBIČKA LUČ“ – JEDAN OD 2O NOSITELJA ZAŠTITE KULTURNOG DOBRA REPUBLIKE HRVATSKE POD NAZIVOM „MARTINJE“

30.10.2019.

HRVATSKE TRADICIJE SLAVLJENJA SV. MARTINA BISKUPA ZAŠTIĆENE KAO NEMATERIJALNO KULTURNO DOBRO REPUBLIKE HRVATSKE

Pod naslovom „Martinje“, hrvatske tradicije slavljenja sv. Martina biskupa upisane su u Registar zaštićene hrvatske kulturne nematerijalne baštine. Predlagatelji zaštite „Martinja“ su Kulturni centar sv. Martin – Hrvatska i Grad Dugo Selo, a nositelji zaštite su hrvatska mjesta i gradovi koji su članovi Kulturnog centra sv. Martin – Hrvatska (njih 20).

U petak, 25. listopada 2019., na Hrvatskom katoličkom sveučilištu održana je svečanost prigodom upisa „Hrvatske tradicije slavljenja sv. Martina biskupa“ u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske – Lista zaštićenih kulturnih dobara.

Službenu obavijest o toj odluci od Ministarstva kulture RH dobila je i naša udruga „Gornjostubička luč“, koja tako postaje jednim od 20 nositelja predmetne zaštite kulturnog dobra u Republici Hrvatskoj, kao jedina u Krapinsko-zagorskoj županiji. Udruga je primila i priznanje Kulturnog centra sv. Martin Hrvatska za nesebičan rad u očuvanju Martinske baštine i za spomenik koji je podignut u Slanome Potoku u čast 1700. obljetnice rođenja sv. Martina.

Nominaciju i upis Hrvatskih tradicija slavljenja sv. Martina u Registar kulturnih dobara RH, objasnio nam je predsjednik povjerenstva za nematerijalnu baštinu pri Ministarstvu kulture RH dr. Tvrtko Zebec:

”Postoji mogućnost da sa zajedničkom nominacijom Hrvatska možda bude i koordinator jedne takve međunarodne nominacije. Sad kad imamo upisane Tradicije slavljenja sv. Martina biskupa u Registar zaštićene hrvatske nematerijalne baštine, postoji inicijativa iz Nizozemske, Mađarske i Francuske da se napravi jedna zajednička nominacija.”

Zebec ističe da se običaji vezani uz Martinje u Hrvatskoj obilježavaju na dva načina.

”U Dalmaciji je to ophodni dio i slavljenje svetog Martina kao djelitelja, kao dobročinitelja koji plaštem štiti svakoga koga zakrili, a u kontinentalnim dijelovima Martinje je vezano uz vinograde i blagoslove mladog vina. Te dvije tradicije su upisane u Registar i nadamo se da ćemo ići s multinacionalnom nominacijom prema UNESCO-u.”

Ova nominacija prilika je i da podsjetimo kako o Martinju piše zagrebački pomoćni biskup i profesor liturgike Ivan Šaško:

”Žalosno je da prosječni hrvatski vjernik na spomen imena ovoga sveca neće pred očima imati kršćanina, biskupa koji se sav predaje bližnjima i koji ruši idole jednoga politeističkog svijeta, koji stoji pred ovozemaljskim moćnicima zauzimajući se za pravdu i čovječnost, već će odmah izgovarati riječ vino i mošt.”

Sveti Martin puno je više od takozvanog, i vjernicima neprihvatljivog, krštenja vina. Nematerijalna baština vezana uz svetog Martina u Hrvatskoj obuhvaća i velik broj martinskih svetišta, duhovno stvaralaštvo, jezičnu baštinu, toponimiju, žanrove usmene i pučke književnosti uz glazbeno i običajno folklorno blago. Neka ova nominacija bude poticaj kako bismo što bolje sagledali tradiciju sv. Martina biskupa, simbola dijeljenja.

Uz brojne goste i uzvanike iz različitih dijelova Hrvatske i predstavnicu Ministarstva kulture, na svečanosti je u ime udruge „Gornjostubička luč“ sudjelovao njezin predsjednik vlč. Dubravko Škrlin Hren, koji je prigodom primanja priznanja svima nazočnima predstavio općinu i župu Gornju Stubicu i rad udruge „Gornjostubička luč“.

U ime Kulturnog centra Sveti Martin – Hrvatska, pozdrave svim članovima udruge „Gornjostubička luč“, te načelniku općine Jasminu Krizmaniću i župniku vlč. Nikoli Jurkoviću, izrazile su prof. dr. Antonija Zaradija Kiš i prof. dr. Ines Sabotič. Svečanost je završila večernjim koncertom u čast sv. Martina u njemu posvećenoj crkvi u središtu Zagreba (Vlaška ulica).

 

 


Novosti

23.10.2020 PROŠLO JE 29. GODINA OD POVIJESNOG PRELETA RUDOLFA PEREŠINA

Na današnji dan, 25. listopada 1991.g. jedan od najpoznatijih pilota Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, stožerni brigadir Rudolf Perešin, rodom iz J ...

22.10.2020 OPĆINA GORNJA STUBICA RASPISALA JE NATJEČAJ ZA DODJELU UČENIČKIH I STUDENTSKIH STIPENDIJA

I ove školske - akademske godine Općina Gornja Stubica raspisala je natječaj za dodjelu učeničkih i studentskih stipendija. Rok za dostavu zahtjev ...

21.10.2020 POČELA SANACIJA KLIZIŠTA NA NERAZVRSTANOJ CESTI SVETI MATEJ – PLANINA GORNJA

Počela je sanacija klizišta na nerazvrstanoj cesti Sveti Matej – Planina Gornja. Prema provedenom postupku javne nabave izvođač radova je pod ...

Prikaži još novosti

PROJEKTI OPĆINE GORNJA STUBICA FINANCIRANI SREDSTVIMA EUROPSKE UNIJE

Zeleni Gupčev kraj

            Naziv projekta: Zeleni Gupčev kraj Šifra: KK. 06.3.1.07.0074 Fond: Kohezijski fond 2014. – 2020. Nositelj: Grad Donja St ... nastavak

Rekonstrukcija nerazvrstane ceste Šagudovec - Sekirevo Selo

  OVAJ PROJEKT SUFINANCIRAN JE SREDSTVIMA EUROPSKE UNIJE Europski poljoprivredni fond za ruralni razvoj Rekonstrukcija nerazvrstane ceste Šagudovec – Sekirevo Selo ... nastavak

Izrada Strategije razvoja Općine Gornja Stubica za razdoblje 2018. - 2028.

    OVAJ PROJEKT SUFINANCIRAN JE SREDSTVIMA EUROPSKE UNIJE Europski poljoprivredni fond za ruralni razvoj Strategija razvoja Općine Gornja Stubica za razdoblje do 2028. g ... nastavak

Izgradnja i opremanje dječjeg vrtića u Gornjoj Stubici

  OVAJ PROJEKT SUFINANCIRAN JE SREDSTVIMA EUROPSKE UNIJE Europski poljoprivredni fond za ruralni razvoj Izgradnja i opremanje dječjeg vrtića u Gornjoj Stubici     & ... nastavak


 

Zaštita osobnih podataka:

Općina Gornja Stubica
ADRESA: Trg Svetog Jurja 2, 49245 Gornja Stubica
TELEFON: 049/289-282,049/290-915
TELEFAX: 049/289-687
E-mail: