Općina Gornja Stubica

PROŠLO JE 29. GODINA OD POVIJESNOG PRELETA RUDOLFA PEREŠINA

23.10.2020.

Na današnji dan, 25. listopada 1991.g. jedan od najpoznatijih pilota Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, stožerni brigadir Rudolf Perešin, rodom iz Jakšinca u Gornjoj Stubici izvršio je povijesni prelet s svojim MIG-om 21 s aerodroma u Bihaću. Nakon što je ušao u Austrijski zračni prostor, prizemljio je svoj nenaoružani zrakoplov u
zračnoj luci u Klagenfurtu. Cijeli svijet tada je uz fotografiju hrvatskog pilota i aviona MIG-a 21 na aerodromu u Klagenfurtu prenio njegove riječi: "Ja sam Hrvat, ne mogu i neću pucati na Hrvate".

Četiri dana poslije, Rudolf Perešin vratio se u Hrvatsku gdje je pristupio Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu Sudjelovao je u brojnim operacijama Hrvatske vojske, a stradao je u vojno redarstvenoj akciji Hrvatske vojske i specijalne policije RH "Bljesak", 02. svibnja 1995.g. izvršavajući borbenu zadaću kod Stare Gradiške. Avion Rudolfa Perešina biva pogođen zrnima neprijateljskih protuavionskih topova i ostaje neupravljiv. Rudolf Perešin avion napušta katalputiranjem, prizemljuje se na neprijateljskom teritoriju, dok se avion inercijom brzine, prebacuje preko Save na hrvatski "Bljeskom" već oslobođeni teritorij. Posmrtni ostaci Rudolfa Perešina vraćeni su 04. kolovoza 1997.g., a 15. rujna 1997.g. pokopan je na Mirogojskom groblju.

Ime Rudolfa Perešina od 25. ožujka 1998.g. nosi Zrakoplovno-tehnička škola u Velikoj Gorici kao i Središnjica za obuku Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u vojarni Zemunik. Posthumno je odlikovan činom stožernog brigadira, dodijeljena su mu i mnoga druga odlikovanja kao što je Red kneza Domagoja s ogrlicom, Spomenica
Domovinskog rata, Medalja Bljesak itd.

Godine 1999.g. postavljena je bista Rudolfa Perešina u Gornjoj Stubici, a 24. lipnja 2004.g. u centru Gornje Stubice otvoren je Spomen park Rudolfa Perešina u kojem se nalazi pilotova statua i konzervirani MIG-21 koji je došao iz remontnog zavoda u Velikoj Gorici. Prošle, 2019. godine u svibnju, i MIG-21 kojim je Rudi letio vraćen je iz Austrije u Republiku Hrvatsku.

Svake godine u Gornjoj Stubici se u organizaciji Općine Gornja Stubica i Zagrebačkog zrakoplovno tehničkog saveza "Rudolf Perešin" te uz pomoć, suorganizaciju i pokroviteljstvo Predsjednika Republike Hrvatske, Grada Zagreba, Ministarstva obrane RH, Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, Ministarstva branitelja RH, Krapinsko- zagorske županije i drugih održavaju "Susreti za Rudija". Ove 2020.g. održani su XXIII. Susreti za Rudija. U njegovom rodnom mjestu Jakšincu gradi se i Spomen Hiža Rudolfa Perešina.
 
Rudolf Perešin proveo je dio svog života u Ivanić-Gradu, točnije u Cagincu, te se svake godine povodom povijesnog preleta 25.10.1991.g. u Ivanić-Gradu u organizaciji Grada Ivanić-Grada i Zajednica udruga proizašlih iz Domovinskog rata Grada Ivanić-Grada organizira Memorijal Rudolfa Perešina.

Općina Gornja Stubica

ADRESA: Trg Svetog Jurja 2, 49245 Gornja Stubica
TELEFON: 049/289-282,049/290-915
TELEFAX: 049/289-687
E-mail:
Izrada web stranica: ITB internet usluge